kesäloma, pääkirjoitus (muokattu 4.8. 20:01) Urjalan Ylläpito

Täyttä työtä ja tohinaa – helteestä huolimatta

Heli Lehtelä

Tänä vuonna ei olla siinä perinteisessä tilanteessa, että juhannuksen jälkeen koko Suomi laskeutuisi leppoisasti lomille. Toimituksessa näkyy vahvasti se, että selkeästi koronan rauhoittaman kevään jälkeen pusketaan nyt töitä valmiiksi useammalla eri rintamalla. Uutisoitavaa siis riittää.

Osa kanssakulkijoistamme tietysti lomailee parhaillaan; kuka nauttien ennätyshelteistä, kuka tuskaillen niiden kanssa. Monet ovat kuitenkin joutuneet käyttämään lomansa jo keväällä, jotta vaihtoehtona ei olisi ollut lomautus.

Useat yrittäjät ovat niin ikään joutuneet pitämään ovensa kiinni tai supistamaan liiketoimintaansa, ja nyt keväällä syntyneitä tappioita on yritettävä kiriä kiinni. Monet ovat hakeneet ja saaneet kehittämisavustuksia pandemian tuomiin tappioihin, ja nyt kun kehittämistä aletaan tehdä, niin on laitetava isompaa vaihdetta silmään.

Myös Urjalan kunnallishallinnossa pitää kiirettä. Ensi maanantaina kokoontuva valtuusto valmistautuu parhaillaan historialliseen päätökseen. Maanantaina Urjalaan valitaan uusi kunnanjohtaja, joka aloittaa pestissään vuoden vaihteesta. Heti valtuuston kokouksen jälkeen kunnanhallitus kokoontuu vielä ylimääräiseen kokoukseen. Asialistalta löytyy muun muassa kuumottava Metallitien tasoitusurakan jatko.

Se, että töitä ja tohinaa riittää, on tietysti monella tapaa hyvä merkki. Vastikään selvisi, että Urjalassa on yrittämisen edellytyksiä hoidettu monella tapaa esimerkillisesti. Urjalan yrittäjät olivat heille suunnatussa kyselytutkimuksessa arvostelleet yrittämisen edellytykset ja kunnan elinkeinopolitiikan niin hyvälle tasolle, että arvosanalla päästiin peräti maakunnan kärkisijalle. Valtakunnallisestikin Urjala sijoittui omassa sarjassaan kirkkaasti kärkikymmenikköön.

Vaikka hommia hoidetaankin hartiavoimin silloin, kun niitä on, niin pidetään silti huolta työturvallisuudesta. Laukeelan kerrostalotyömaallakin hoidettiin turvallisuusasiat ripeästi kuntoon heti aluehallintoviraston kehotuksen jälkeen.

Myös lomailijan on näillä helteillä syytä pitää turvallisuudestaan huolta ja muistaa hakeutua välillä varjoon. Vettä on niin ikään juotava runsaasti. Se, joka osaisi toimivan sadetanssin, voisi kieltämättä hieman jo tanssahdellakin. Muuten seuraavaksi pakkolomalla ovat viljelijät sen vuoksi, ettei kuivuvilta kasvuistoilta ole kohta mitään korjattavaa.

Sadetanssit voisi vaikka ajoittaa yöaikaan, niin kaikki pysyisivät tyytyväisinä.

25.6.2020 Heli Lehtelä, heli.lehtela@urjalanssanomat.fi