juhannus, juhannuspuuhat, Mikko Ristimäki (muokattu 4.8.2022) Urjalan Ylläpito

Juhannuksen jumppa virkistää mielen ja kehon

Marjo Alste

Juhannus, keskikesän taianomainen juhla. Juhannuksen viettoon kuuluvat olennaisena osana yöttömän yön juhannustaiat ja loitsut.

Juhannustaiat ovat vanhaa kansanperinnettä. Taikoja on tehty eri puolella maata hieman erilaisin variaatioin, mutta valtaosan päämääränä on kuitenkin ollut loitsia tekijälleen naimaonnea ja iloa tulevaan. Varsin usein alasti tehtyjen taikojen avulla on paitsi varmistettu tulevaa naimisiinpääsyä, myös pyritty selvittämään mielitietyn laatua sekä myös vauhdittamaan naimisiinpääsyn ajankohtaa. Juhannus tunnetaankin muun muassa hedelmällisyyden juhlana.

Keräsimme kokoon perinteiset juhannustaiat, ja kokosimme niiden pohjalta lukijoillemme kevyen ja leikkimielisen juhannusjumpan, jonka voi toteuttaa taikoja tehdessä – tämän treenin myötä virkistyvät sekä keho että mieli!
Jumppaa kokeili valtuuston puheenjohtaja Mikko Ristimäki, joka tämän jutun pääkuvassa kurkistelee myös kaivoon. Kenties suosituimman taian mukaan nimittäin hän, joka juhannusyönä kolmasti kiertää kaivon, on kaivoon kurkistaessaan näkevä tulevan puolisonsa.
– Haluan tämän artikkelin myötä toivottaa kuntalaisille rauhallista ja onnellista keskikesän juhlaa, Ristimäki toivottaa.

Kurkkaa iloinen juhannusjumppa alta kuvineen ja ohjeineen!

Kuoppaa ken kaivaa
Erään perinteen mukaan juhannusyönä on pitänyt kaivaa syvä kuoppa, joka on peitetty joko kuopasta nostetulla turpeella tai koivunoksilla. Jos aamulla kuoppaa tarkastellessa on löytänyt jotain elävää, on kuopan tekijä pääsevä naimisiin. Ennustuksia on kuitenkin joidenkin perinteiden mukaan tulkittu myös hyönteisten mukaan siten, että esimerkiksi muurahainen ennustaa onnea ja mato pahaa. Ennusteisiin uskova saa tänä juhannuksena kuoppia kaivamalla itselleen mainion yläkropan treenin.


Vihtoen lempi leiskumaan

Juhannuksena vihdotaan saunassa lempeä. Vihtaan kerätään lempeä tuomaan mahdollisimman monen lehtipuun lajia, ja vihta myös kruunataan erilaisin kukkasin. Saunassa vihdalla kylvetään kauniiksi ja tuoksuviksi, voipa samalla lausua erilaisia loitsujakin.
Kerää vihdan oksat korkealle kurottaen, niin saunavihdan kerääminen toimii myös yläkropan ja etenkin kipeytyneiden niskan ja hartioiden avaajana. Myös lämpimässä saunassa vihtominen toimii kipeiden lihasten apuna.


Seitsemän kukan kyykky

Vanhan kansanperinteen mukaan juhannusyönä tulisi kerätä seitsemän erilaista kukkaa tyynyn alle – sitkeimmät kiertävät keräämässä ne vieläpä seitsemältä eri pellolta. Kukat tyynyn alla takaavat makoisat unet, joissa tuleva aviopuoliso tulee tervehtimään uinujaa. Erityisesti saniainen, jonka on uskottu kukkivan vain juhannusyönä, on oiva lisä kimppuun.
Taianomaisten kukkien keräilyyn yhdistää helposti myös liikunnallisen elementin. Kerää kukat rohkealla syväkyykyllä, joka vahvistaa pakaralihaksia ja etureisiä. Aseta jalat hieman lantiota leveämpään haaraan, tuo keskivartalo piukkana takapuolta alas. Työnnä polvia ulospäin.


Kieriskele pellolla

Tarun mukaan naimattomien neitojen tulisi juhannusyönä kieriä ilkialasti halajamansa miehen ruispellossa. Kun mielitietty syksyllä syö leipää, joka on tehty neidon kieriskelemän pellon viljasta, syttyy miehessä palo ja lempi tuota taikojaan tehnyttä neitoa kohtaan.
Yhdistä pellolla kieriskelyyn esimerkiksi kuivauinti: kokeile, miltä sammakko tuntuu järven sijaan ruispellossa.
Mikäli yökasteisessa pellossa kieriskely ei herätä intoa, pääsee samaan lopputulokseen myös juoksemalla pellon ympäri kolmesti ja hyppäämällä yhdeksän ojan yli. Maaseudun sijaan kylällä asuvat voivat kokeilla kirmata kolmesti lemmityn ajoneuvon tai asumuksen ympäri.

Loikkien yli yhdeksän ojan
Ruispellossa kieriskelyn lisäksi voi viljaa yrittää loihtia kiertämällä pellon kolmasti sekä hyppäämällä yhdeksän ojan yli. Lisäksi vanha taru uskoo, että mikäli mies saapuu ruispeltoon ruista loitsimaan ojia pitkin kulkien, näkee hän pellolla tulevan morsiamensa aaveen.
Ojia juostessa saa innokas aikaan myös mainion alavartalotreenin, kun juoksuun yhdistää erilaisia loikkia. Jos oja on kapea, voi pohjalla juoksun sijaan loikkia ojan läpi esimerkiksi luisteluhypyin: asetu ojan reunalle ja loikkaa vuorojaloin sen yli ikään kuin luisteluasennossa. Pyri ponnistamaan korkeuden sijaan mahdollisimman pitkälle. Halutessaan voi kokeilla myös tasaloikkaa.