kesätapahtumat, loman vietto, pääkirjoitus (muokattu 4.8. 20:45) Urjalan Ylläpito

Uskottava se on

Kuu vaihtui ja kuin taikaiskusta tuli kesä. Aamuisin suomalainen, pimeään ja kalseaan ilmanalaan tottunut luonnonoikku nipistää itseään käsivarresta. Kun nipistyksen jälkeenkin ulkona paistaa aurinko, taivaalla näkyy vain poutapilviä ja pihaistutuksia voi hilpaista aamutuimaan kastelemaan pelkästään yöpaidassa, niin uskottava se on. Tuo armas aika, suloinen suvi on alkanut.

Luonto elää oman kiertokulkunsa mukaan vuodesta toiseen, mutta ihmisen toimet ovat erit. Tänä vuonna kesä tulee olemaan hieman poikkeava muihin vuosiin verrattuna. Lomailijoiden on syytä muistaa koronapandemian rajoitukset edelleen. Käsiä pitää muistaa pestä ja etäisyyttä pitää, kun osallistuu kesän rientoihin.

Nyt lomailevat suomalaiset ovat tavallaan tasa-arvoisemmassa asemassa kuin aikoihin. Ulkomaanmatkailu voi odottaa turvallisempia aikoja. Huvituksia haetaan läheltä, kotimaasta. Kesämökit ovat nousseet arvoon arvaamattomaan. Nekin, jotka eivät ole aiemmin joutaneet mökille muilta kiireiltä vuosikausiin, ovat kenties tänä vuonna mökkeilleet eristyksissä jo keväästä saakka seuraillen luonnon heräämistä keväästä kesään.

Mutta kyllä nyt jo kaivataan juttuseuraakin. Sen huomaa muun muassa perjantaisin Urjalan katukuvassa. Kelien muututtua lämpimämmiksi Urjalan kuuluisa tori on herännyt eloon. Torilta voi hakea itselleen hyvän mielen ihan ilmaiseksi, kun seurailee, kuinka siellä kohdataan tuttuja hymyssä suin ja vaihdetaan kuulumisia kiireettä. Tänä vuonna ei kuitenkaan halata, vaikka mielikin jo tekisi pitkästä aikaa.

Monia kesän perinteisiä tapahtumia on peruttu olosuhteiden vuoksi Urjalassakin. Onni on kuitenkin se, että tällä kertaa sata vuotta täyttävän Väinö Linnan syntymäpäivää juhlistava Pentinkulman päivät -kirjallisuusfestivaali voidaan pandemiasta huolimatta järjestää, tietysti turvallisuusasiat huomioiden. Luettu Linna on nimikkotapahtumansa ansainnut ja tavallaan poikkeava aika myös alleviivaa kirjailijan tekstien sanomaa. Ajat ovat poikkeuksellisia, mutta niistä selvitään aina. Tavalla tai toisella.

4.6.2020 Heli Lehtelä, heli.lehtela@urjalansanomat.fi