lähimatkailu, pääkirjoitus (muokattu 4.8. 21:01) Urjalan Ylläpito

Lähimatkailu, ensi kesän kuuminta hottia

Heli Lehtelä

Erään viruksen myötä monet ovat peruneet kevään ja kesän ulkomaanmatkojaan eikä uusia varauksia oikein arvaa tehdä vielä syksyllekään. Tulevana kesänä matkaillaan kotimaassa ja elämyksiä haetaan lähiseudulta. Opetellaan näkemään metsä puilta.

Trendi on monessa suhteessa ilahduttava. Paikallisuus ja kaikki lähi-alkuinen ovat nyt kuuminta hottia. Moni lähtee reissuun mielessään jokin tietty riento. Suomi on täynnä korkeatasoisia kulttuuritapahtumia, Urjalassakin niitä on vuosittain useita. Matkailija myös syö ja nukkuu. Nämä peruspilarit ovat niin ikään Urjalassa kunnossa. Majoitusmahdollisuuksia löytyy telttailusta mökkeilyyn ja mukavuuksia kaipaaville on tarjolla myös hotellimajoitusta. Täällä tuotetaan niin ikään laadukasta ruokaa, jota valmistetaan ammattitaidolla ja raaka-aineita vaalien paikallisissa ruokapaikoissa.

Suomi on nostettu jalustalle maailman parhaana luontomatkailumaana. Luontokohteista ei tule pula järvien ja metsien Urjalassakaan. Luonto niin ikään kiittää lähimatkailijaa. Yhä useampi nykymatkailija kaipaa kuitenkin myös elämyksiä. Sukellusta pinnan alle.

Mikä onni, että Urjalan matkailuyrittäjät ovat lähteneet kehittämään yhteistyötä jo ennen koronakriisiä ja matkailun kehittämiseksi on luvassa jatkohankkeita. Yhteistyössä on voimaa, kun ajatellaan matkailukonseptien rakentamista ja elämysten paketointia. Harva pystyy ihan yksin rakentamaan kattavan elämyspaketin, mutta kun yrittäjät lyövät hynttyitä yhteen, niin ollaan aivan eri tilanteessa.

Urjala on kuntana niin monipuolinen, että paikallisten matkailupakettien rakentaminen ei vaadi paljoa mielikuvitusta. Jo Nuutajärven lasikylä on kohteena monelle lähelläkin asuvalle elämys ja lasikylästä visuaalisten ilojen etsijä saa ammennettua ruukkunsa piripintaan yhä vain uudestaan. Kirjallisuuden ystävät taas pääsevät sukeltamaan Väinö Linnan teosten sisälle Pentinkulman maisemissa läpi vuoden. Tietysti heinä-elokuun vaihteessa heitä hellitään erityisesti.

Nykymatkailija arvostaa myös sitä, että pääsee tekemään asioita itse. Metsästyselämyksiä täällä onkin tarjottu jo vuosia ja konseptit ovat hioutuneet käytännön oppien myötä korkealle tasolle.

Joskus elämys syntyy myös varsin yksinkertaisin eväin. Monelle jo käynti nykyaikaisella maatilalla on jotakin ennenkokematonta. Saati, että käynnillä voisi päästä itse toimijaksi pelkän katsomisen sijaan; tekemään vaikka käsityön tilan tuotteista tai valmistamaan kokin opastuksella aterian hyödyntäen tilan tuottamia raaka-aineita.

Urjalauskoni on vankkumaton. Odotan mielenkiinnolla miten matkailuyrittäjien yhteiset kehityshankkeet alkavat siivittää yhteistä hyvää ja millaisia elämyksiä pääsen varaamaan omalle perheelleni tuleville lomille.

22.5.2020 Heli Lehtelä, heli.lehtela@urjalansanomat.fi