kunnanjohtaja, pääkirjoitus (muokattu 4.8. 21:00) Urjalan Ylläpito

Hannun saappaat kiinnostavat

Heli Lehtelä

Ollaan muikeassa tilanteessa. Maanantaina iltapäivällä päättyi Urjalan kunnanjohtajan haku. Kunnantalon postiluukku oli kolissut huolella, sillä kisaan ilmoittautui peräti 33 hakijaa.

Tämä kertoo siitä, että Urjalassa todellakin on sitä kuuluisaa vetovoimaa, sillä kilpailun tason voi todeta kovaksi. Hakijoissa on toinen toistaan ansioituneempia kehäkettuja. Nykyinen kunnanjohtaja Hannu Maijala on selvästikin onnistunut tehtävässään, koska niin moni olisi valmis vetämään jalkaansa ne saappaat, jotka hän riisuu jaloistaan vuoden vaihteessa.

Kunnanhallitus ja viime kädessä kunnanvaltuusto ovat kinkkisen ja vastuullisen valinnan edessä, vaikka käytettävissä tietysti on konsulttivoimia ja soveltuvuustestejä. Uuden kunnanjohtajan valintapäätös on lopulta yksinomaan päättäjien käsissä ja nyt käytetään valtaa, joka on saatu kunnallisvaaleissa. Näitä päätöksiä ei Urjalassa ole kovin tiheään tehtykään, viimeksi neljännesvuosisata sitten.

Kisaan ilmoittautuneilta löytyy osaamista laidasta laitaan. Harmi vaan, että tehtävää ei voi täyttää perinteisellä irtokarkkipussin täyttömenetelmällä, napsien herkkuja jokaisesta laatikosta, vaan hakijat ovat kuin korona-ajan tyyliin valmiiksi pussitettuja irtokarkkeja. Jokaisessa pussissa on valmiina omanlaisensa combo suurempia ja pienempiä herkkuja. Kuntapäättäjien pitää löytää 33 vaihtoehdon joukosta se yksi karkkipussi, jonka sisältö miellyttää kaikkein eniten, vaikka kyseisessä pussissa saattaa olla jokin sellainenkin karkki, joka ei varsinaisesti miellytä. Kukaan ihminen ei kuitenkaan ihan täydellinen kaikkine ominaisuuksineen ole.

Päättäjien pitää aivan varmasti antautua kompromisseille. Joskus pussi, jossa on kaksi kohtalaisen hyvää karkkia tavallisten rakeiden lisäksi on parempi kuin sellainen, missä on niiden tavallisten rakeiden lisäksi jymypottinamu.

Viisautta valintaprosessiin osallistuville.Seuraamme kisaa kuin parastakin Netflix-jatkosarjaa kesäkuun lopulle saakka, sillä valintapäätös on määrä tehdä juhannuksen jälkeen. Maanantaina kunnanhallitus kirkastaa tahtotilansa sen suhteen, mitä ominaisuuksia uudella kunnanjohtajalla pitäisi olla ja päättää, ketkä saavat kutsun haastatteluun.

Siitä kuulemme siis ensi viikolla, kuten ennen vanhaan sanottiin kaikkien jännittävien televisio-ohjelmien lopuksi.

28.5.2020 Heli Lehtelä, heli.lehtela@urjalansanomat.fi