Yleinen Urjalan Ylläpito

Laitetaan kaikki peliin

Viime kuukausina valtakunnallinen lääkärien vähyys on konkretisoitunut kaikille. Asiasta on kuitenkin puhuttu paljon myös aiemmin, ennen koronaa. Monet kunnat ovat lirissä lääkäripulan kanssa. Paikallislehti on lokakuun alusta saakka uutisoinut tasaiseen tahtiin Urjalan lääkärijonoista, lääkäripulasta ja siitä miten päivystys saataisiin säilymään Urjalassa. 

Kerrataanpa vähän tapahtumien kulkua.

Akaa siirsi lokakuun alussa päivystyksen lääkäripulan vuoksi väliaikaisesti, joulukuuhun asti Urjalasta Akaaseen. Urjalalaiset keräsivät saman kuun aikana Lisa Wesinin johdolla tuhannen täysi-ikäisen kuntalaisen nimet aloitteeksi, jossa korostettiin päivystyksen säilymisen tärkeyttä urjalalaisille, ja ehdotettiin vuosittaista bonusrahaa Urjalassa työskenteleville lääkäreille. 

Marraskuussa ylilääkäri Juhani Grönlund toi esiin, että Urjalassa on liikaa töitä nykyiselle lääkärimäärälle ja ehdotti uuden lääkäriviran perustamista Urjalaan. Urjala kaivoi kuvetta ja virka päätettiin perustaa. 

Paikallislehtikin yllätettiin housut kintuissa tammikuussa sillä, että lääkärin virka oli ollut jo kertaalleen auki. Emme olleet huomanneet sen aukioloa työvoimapoliittiselta sivustolta. Lisäksi rekrytointia oli ylilääkärin mukaan yritetty tehdä suorin kontaktein. Meille kerrottiin, että seuraavaa hakua varten on tulossa hyvin valmisteltu rekrytointikampanja. Maaliskuinen haku kattoi työvoimapoliittisen sivuston ja suorien kontaktien lisäksi ilmoituksen lääkärilehdessä. 

Suo näyttää vain syvenevän. Akaa on kertonut, että sillä on jo pitkään ollut vaikeuksia rekrytoida lääkäreitä nimenomaan Urjalaan. Urjalan kunnanhallitus käsitteli maanantaina ongelmaa, ja päätti esittää Akaalle rekrytointilisän käyttöönottoa. Luonnollisesti Urjala maksaisi tämän bonusrahan viulut. Lääkärien työmäärä Urjalassa keventynee niin ikään, kun vuodeosasto siirtyy ensi kuun alussa Valkeakoskelle. 

Olisikohan nyt syytä pohtia sellaisen rekrytointikamppanjan aloittamista, jota ylilääkäri väläytti paikallislehdelle niin tammikuussa kuin helmikuussakin? En usko, että lääkärit sen enempää selailevat työvoimapoliittista sivustoa kuin muutkaan ihmiset, joiden alalla on täystyöllisyys. Haku pitäisi saada esiin ainakin keskeisille verkkosivustoille, kuten esimerkiksi Urjalan kunnan sivulle ja sitä myötä kunnan sosiaalisen median kanaviin.

Ei varmaan olisi haittaa siitäkään, että paikallislehdessä olisi hakuilmoitus, vaikkakin valtakunnan päämedia olisi tässä tapauksessa toimivampi väline. Koska lääkärin saaminen Urjalaan on kaikkien kuntalaisten edun mukaista, tarjoan Akaan kaupungille ilmaisen rekrytointi-ilmoituksen Urjalan Sanomien verkkosivustolle ja paperilehteen seuraavan haun alkaessa. 

Olkoon tämä paikallislehden panos alueen asukkaiden yhteiseen hyvään tänä vuonna, toivottavasti se tuottaa tulosta. Haastan myös kaikki kuntalaiset rummuttamaan lääkärihakua, kun meille sellaisen avautumisesta seuraavaksi kerrotaan. Otetaan kaikki kanavat käyttöön.

23.4.2020 Heli Lehtelä, heli.lehtela@urjalansanomat.fi