Yleinen Urjalan Ylläpito

Ollaan ylpeästi paikallisen puolella

Pirkanmaalla on kolme yrittäjyyden superkuntaa, joissa yrittäjien osuus työllisistä nousee yli kahdenkymmenen prosentin: Urjala, Punkalaidun ja Juupajoki. Valitettavasti koronaepidemia kurittaa pahiten juuri yrittäjävoittoisia paikkakuntia. 

Yrityksistä parhaiten pärjäävät nyt ruokakauppojen lisäksi yritykset, joilla ei ole suoraa kuluttajarajapintaa. Sen sijaan palvelusektorilla toimivat yrittäjät tuskastelevat kiinteiden kulujensa ja hiljentyneen myyntinsä kanssa. 

Ahdinko valuu työntekijäportaaseen. Moni palkansaaja on saanut käteensä irtisanomis- tai lomautuslapun. Lopuksi taloutensa kanssa tuskastelevat kunnat, joiden verotulot vääjäämättä vähenevät yritysten ja yksityishenkilöiden tulojen vähentyessä. Epidemia kurittaa entisestäänkin kuralla ollutta kuntataloutta, ja vaikutukset tulevat näkymään jokaisen kuntalaisen käytössä olevissa palveluissa.

Vaikka monilla maatalousyrityksillä ei ole suoraa kuluttajarajapintaa, pelätään myös kotimaisen ruoantuotannon häiriintyvän, paitsi viljelijöiden sairastumisten myötä, niin myös sesonkityövoiman saatavuusongelmien vuoksi. Jos istutuksia ja kylvöjä ei saada tehtyä, ei syksyllä ole satoa korjattavaksi. Ratkaisuksi on tarjottu vaille työtä jääneiden siirtymistä maatalouden sesonkitöihin. Asia ei ole yksioikoinen. Suomalaiset maatalousyrittäjät ovat jo vuosikaudet kamppailleet muun muassa halpuutusten mukanaan tuomien tuottavuusongelmien kanssa, eikä heillä ole varaa maksaa työstä sellaista palkkaa, jolla suomalaiset työttömät ja lomautetut olisivat valmiita tulemaan sesonkitöihin.

Eri sektoreille on kuitenkin valtion taholta tehtailtu nyt nopeaan tahtiin kriisiapua. Ehkä maatalouden sesonkitöihinkin tullaan vielä tarjoamaan työllistämistukia. 

Eri kokoisille yrityksille suunnatuista tukitoimista voi lukea lisää tämän lehden sivuilta. Kriisiavustusten lisäksi yrittäjille tarjotaan myös työttömyysturvaa. 

Yrittäjyyteen liittyy kiinteästi yrittäjähenki. Yrittäjä on tottunut auttamaan itse itseään. On ollut ilo seurata, miten eri yritykset ovat rajoitusten jälkeen ottaneet käyttöön aivan uusia palveluja ja kehittäneet toimintaansa. Tuleen ei olla jääty makaamaan. Näistä innovaatiosta riittää paikallislehdelle uutisoitavaa vielä pitkäksi aikaa.

Nyt jos koskaan on tärkeää se, että tukisimme toinen toisiamme. Jos palveluja ja tuotteita ostetaan oman alueen yrittäjiltä, niin hyvää jää kotiseudulle enemmän. Ollaan paikallisen puolella. Meidän hämäläistenkin olisi tässä kohtaa hyvä ottaa oppia pohjalaisista, jotka kautta aikain ovat osanneet olla ylpeitä omasta osaamisestaan.

15.4.2020 Heli Lehtelä, heli.lehtela@urjalansanomat.fi