Yleinen Urjalan Ylläpito

Nousussa: lähiasiat ja toisista huolehtiminen

Pinta-alaan nähden pieni väestöpohja, joka normaalisti on koko lailla kaikilta kanteilta ajateltuna haaste, on nyt etu. Näinä poikkeustilan päivinä olen tuntenut erityistä kiitollisuutta siitä, että asun harvaan asutussa maassa ja vieläpä maaseudulla.

Etänä opiskelevat lapseni voivat piipahtaa turvallisesti kotipihassa viettämässä välituntiaan, eikä siitä ole vaaraa, että he pääsisivät leikkimään kavereiden kanssa. Etäisyys lähimpiin luokkakavereihin pysyy kilometreissä.

Erityistä kiitollisuutta olen tuntenut lähialueen palveluista. Valikoimat ovat erinomaiset. Muun muassa laadukkaita ja turvallisia kotimaisia elintarvikkeita riittää kyllä, vaikka hetkellisesti hyllyillä on ollut tyhjempääkin. Pitkään aikaan en tarvitse mitään sellaista hyödykettä, jota en saisi hankittua kotini tai työpaikkani läheltä. Lähikaupoistani puuttuvat tomaatteihin yskivät hypermarkettien ihmismasssat. Kaupunkeihin ei nyt ole asiaa.

Ei siis mitään pahaa, jottei jotain hyvääkin. Virus nimeltä korona on saanut meidät suomalaiset perusasioiden äärelle, arvostamaan paikallisia palveluita ja lähiyrittäjiä. Myös oma perhe, viihtyisä koti ja lähiluonto ovat asioita, joiden äärelle monilla on nyt ollut mahdollisuus pysähtyä, kun kiireet ovat loppuneet kalenterien tyhjennyttyä. Kun kriisi on päällä, on vain perusasioiden hyvällä toimimisella merkitystä, muu voi odottaa. 

Nyt huomaamme konkreettisesti myös sen, millainen virka on julkishallinnon koneistoilla; millä tavoin valtio ja kunnat huolehtivat turvallisuudestamme. Kunnilla on ensisijaisesti vastuu omien asukkaidensa hyvinvoinnista, myös muutenkin kuin poikkeustilanteissa. Esimerkiksi, kun valtiovalta katsoi tilanteen olevan niin vakava, ettei riskiryhmien tulisi lainkaan asioida kodin ulkopuolella, kunnat olivat velvoitettuja järjestämään riskiryhmilleen asiointipalvelun. Näin toimi myös Urjala.

Hämmästyttävällä tavalla silmiemme eteen piirtyy sekin, millainen on ihmisen vaikutus luontoon koko maapallon laajuisesti. Karanteenien myötä Kiinan suurissa kaupungeissa on näkynyt lähes unholaan painunutta sinistä taivasta, delfiinit ovat palanneet Venetsian kanaaleihin ja ilmanlaatu on parantunut huomattavasti suurissa kaupungeissa. 

Toivoa sopii, että ihmiskunnan arvomaailmaan jää joiltakin osin pysyviä muutoksia viruksen sivuvaikutuksena. Ei olisi pahitteeksi, vaikka nyt nousussa olevat trendit, lähipalvelut, omavaraisuus, lähiruoka ja toisten auttaminen muodostuisivat pysyvämmiksikin arvoiksi.

26.3.2020 Heli Lehtelä, heli.lehtela@urjalansanomat.fi