– Lukiessa oppii paljon, paitsi faktaa myös elämänasennetta. Kirjallisuus kuuluu yleissivistykseen, totesi tasavallan presidentti kysymykseen lukutaidon merkityksestä.
presidentti Niinistö, väinö linna (muokattu 16.8. 11:01) Urjalan Ylläpito

Niinistö: ”Väinö Linna sopisi kotimaisen kirjallisuuden kauhukakaraksi”

Heli Lehtelä

– Tietenkin Linnan kirjallisuus on kovastikin vaikuttanut minuun. Onhan siellä kuvattu sellaisia tolkun ihmisiä, reippaan puoleisiakin, aina Jussista Rokkaan. Ja suomalaista sielumaisemaa, joka on sitä tolkun ajattelua. Mutta Linna on kuvannut paljon muutakin, sellaista, missä tolkku on unohtunut ja tilanteet ovat riistäytyneet käsistä, tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastasi Urjalan Sanomien kysymykseen siitä, miten Väinö Linnan kirjallisuus on vaikuttanut häneen ja onko hänellä jokin lempihahmo Linnan kirjallisuudessa.

Niinistö kertoi paikallislehtien päätoimittajien vierailulla kaksi viikkoa sitten pitävänsä Linnan aikanaan varsin rohkeaa ilmaisua arvokkaana, koska se tarjoaa mahdollisuuden ymmärtää myös muunlaisia mielipiteitä kuin lukijan omia.

– Erityisesti Täällä Pohjantähden alla -trilogia on tässä suhteessa ansiokas. Keskustelin kerran Jörn Donnerin kanssa ja tarjosin hänelle suomalaisen kirjallisuuden kauhukakaran paikkaa. Donner vastasi minulle, että ei hän ole sellainen, mutta se rooli sopisi Väinö Linnalle, Niinistö kertoi ja  jatkoi, että vaikka Linna tekstiensä puolesta sopisi kirjallisuuden kauhukakaraksi, oli hän henkilönä kaikkea muuta kuin kauhukakara, lempeä ja hyväntahtoinen.

Presidentti Niinistö on viime aikoina esittänyt useasti huolensa vihapuheen lisääntymisestä ja kertoi näkevänsä Linnan kirjallisuuden sanoman ajankohtaisena tänä aikana, jona keskustelut polarisoituvat helposti.

– Meillä on kokemusta siitä, mihin kärjistyminen ja vihapuhe voivat johtaa. Tuskin viittä vuotta ennen sisällissodan syttymistä monikaan tajusi, että hänestä tulee vielä tappaja.

–  Suomalaisten olisi hyvä nykyäänkin pitää kiinni siitä meille perinteisestä tavasta suhtautua asioihin. Olen ollut varsin ihastunut ajatukseen tolkun ihmisestä. Keskusteluissakin tarvittaisiin sellaista tolkun ihmisen toimintatapaa, ettei heti lähdettäisi lietsomaan keskustelua toisia syyttävään suuntaan.

Lue lisää 5.3.20 Urjalan Sannomista tai näköislehdestä jo ke 4.3. klo 19 alkaen.

Tämä artikkeli on osa Urjalan Sanomien Väinö Linna 100 vuotta -juttusarjaa. Linnan syntymän 100-vuotisjuhlaa vietetään joulukuussa. Paikallislehti julkaisee juhlavuoden aikana mielellään myös lukijoidensa muistoja kirjailijasta. Niitä voi lähettää toimituksen sähköpostiosoitteeseen.