pääkirjoitus, rakentaminen (muokattu 16.8.2022) Urjalan Ylläpito

Nyt on tekemisen meininkiä

Heli Lehtelä

Urjalan Sanomat katsastaa perinteisesti näin tammikuun lopussa tilanteen paikkakunnan rakentamisrintamalla. Luvassa on siis jälleen kerran asiaa raksa- ja remppateemojen ympäriltä.

Tänä vuonna teemalehteä oli erityisen mukava tehdä, sillä niin paljon uutta ja toiveita herättävää on tällä rintamalla aluillaan. Vanhoja, terveitä kiinteistöjä laitellaan kuntoon, tontteja tasoitellaan ja mikä jännittävintä, uudenlaisia asumisratkaisujakin on suunnitteilla Laukeelan ympäristöön.

Urjalasta löytyy rakennusalan ammattilaisia niitä tarvitseville, mutta remppahommissa tarvitaan usein talkootuntejakin. Talkootunnit ovat myös julkisen rahoituksen edellytys, kuten Menosten kylätalolla, jossa maalitelojen liikuttelun myötä huoneet saavat uuden raikkaan ilmeen.

Talkoilla kannetaan oma korsi kekoon asiassa, joka hyödyttää kaikkia, kun kenenkään kukkarolle erityisesti haluta tai voida mennä toiminnan ollessa voittoa tavoittelematonta.

Panostus varmasti kannattaa. Kokemuksen mukaan yhteinen kokoontumistila on olennainen osa sitä, että kylätoiminta saadaan pidettyä vireänä. Kylätalolle kaikki ovat yhtä tervetulleita, eikä kenenkään tarvitsee kantaa paineita oman kodin siivoamisesta kokoontumisten vuoksi.

Vuosien ajan kuntalaiset ja päättäjät ovat toivoneet lehtemme haastatteluissa ysitien varteen jonkinlaista ostoskeskusta, huoltoasemaa tai pikaruokapaikkaa. Paikkaa, jossa voisi tehdä vähän ostoksia ja hörpätä kupin kahvia. Nyt sellaiselle on luotu mahdollisuus Metallitien alueelle, joka on valtatieltä helposti poikettavissa. Toive ei ole utopistinen. Tampereen ja Turun välillä Urjala osuu kohtaan, jossa sitkeäkin istuja jo haaveilee tauosta.

Urjalan kunta on satsannut alueeseen merkittävästi euroja, joiden toivotaan tulevan jatkossa monikertaisesti takaisin. Nyt on pelimerkkejä, joilla vetää Urjalaan uusia yrittäjiä ja saada uutta potkua elinkeinoelämään. Toivottavasti tonttien myynnissä saadaan reippaasti pää auki. Ensimmäinen uskalias yleensä vetää jo muita vanavedessään. Tonttien vetovoima voi olla se tekijä, joka määrittää paikkakunnan tulevaisuuden.

30.1.2020 Heli Lehtela, heli.lehtela@urjalansanomat.fi