Yleinen Urjalan Ylläpito

Pajunkissoja ja puuskaista tuulta

Vuodenajasta on ollut viime viikkoina helppo mennä sekaisin. Ojista löytyy pajunkissoja, lämpötila pysyttelee sitkeästi nollassa tai jopa plussan puolella. Töihin lähtijän pitää vilkaista ulos ennen kuin tietää laittaako jalkaan kuomat vaiko saappaat.

Hankeen hyppäämisestä saunan jälkeen voi vain haaveilla. Korkeiden hankien sijasta aina vain jatkuvien sateiden tuomat tulvavedet uhkaavat nousta ojista ylemmäs pihoille ja pelloille.

Tammikuun alku on ollut monin tavoin yllätyksellinen. Jotkut asiat ovat sen sijaan vakiinnuttaneet paikkansa vuoden vaiheessa. 

Sen lisäksi, että ihmiset pohtivat vuosittain poikkeuksetta elämäntapamuutoksia tammikuun ensimmäisinä viikkoina, nykyään vuodenvaiheessa myös tuuleskelee navakasti. Riehaantuvista sääolosuhteista taas tuntuu lähes poikkeuksetta aiheutuvan sähkökatkoja. Tästä saatiin ensimakua jo ennen joulua, kun suuri osa Urjalan kotitalouksista oli lumimyräkän jälkeen pitkään sähköttä. Myös viime päivinä sähkökatkot ovat aiheuttaneet harmia eri puolilla Urjalaa.

Täytyy vain toivoa, että säästyisimme nyt lähiaikoina talvimyrskyiltä, sillä kun maa ei ole kunnolla jäässä, niin myrsky kaataa helposti puita. 

Nyt hyvän sään aikana kannattaisi kotonakin tarkistaa, että myrskyn varalta kotona on puhdas ämpäri veden varastointia varten, taskulamppuja pattereineen valon saamiseksi sekä kolmen päivän kotivara hyvin säilyvää ruokaa. Kännykän akusta ja lääkekaapin sisällöstäkin kannattaa huolehtia tavanomaista tarkemmin.

Varatumiseen kuuluu myös se, että palovaroittimien kunto tarkistetaan ja alkusammutusvälineet huolehditaan käden ulottuville. Monesti poikkeustilanteissa poltetaan nimittäin kynttilöitä valon saamiseksi, jolloin myös tulipalon riski kasvaa. 

Jos sähköt ovat pitkään poikki, niin lämpimät huovat ovat tarpeen. Ja mukava viltin alla on tammikuisina päivinä muutenkin köllötellä odotelleen päivän pidentymistä tai edes valoa tuovaa lunta.

10.1.2020 Heli Lehtelä, heli.lehtela@urjalansanomat.fi