käsityöt, pääkirjoitus (muokattu 16.8.2022) Urjalan Ylläpito

Aivojumppaa konkretian ystäville

Heli Lehtelä

Viime aikoina käsitöiden suosio valinnaisaineena on kuulemma laskenut Suomessa. Olisiko käsityö nuorten mielestä liian konkreettinen asia maailmassa, joka nojaa pilvipalveluihin ja pikaviestimiin vai kokevatko nuoret, että käsityötaidot eivät hyödytä heitä tulevaisuudessa? Että paukut kannattaa laittaa jonkin muun asian opettelemiseen?

On totta, että käsityöläisen leipä on harvoin leveä. Jokainen tuotos on yksitellen ja ajan kanssa tehty. Onneen ei ole oikotietä, vaikka kysyntää olisikin kovasti.

Tuntuu, että kysynnässä ei tosiaan ole ongelmaa ja käsitöitä kyllä arvostetaan. Myyjäisissä ne menevät kuumille kiville, kun jokainen estetiikkaa arvostava ei enää osaa tai ehdi pysähtyä niiden tekemisen äärelle. Silti harva käsityöläinen uskaltaa hinnoitella tuotteensa niin, että saisi työlleen kunnon palkan.

Tutkimusten mukaan käsitöillä on muunkinlaista kuin rahallista arvoa. Niiden tekemisen sanotaan auttavan rauhoittumaan hektisen arjen keskellä ja tekevän aivoille hyvää. Jos työt ovatkin siellä pilvessä tai verkossa, niin käsityö kourassa on konkreettinen. Se toimii vastapainona työlle.

Arvelisin käsitöiden harrastuksena tekevän renessanssin lähiaikoina nuorten keskuudessa. Tiedostava ja ympäristöasioita ajatteleva opettelee vähintään korjausompelun salat ja käyttää vaatteensa oikeasti loppuun asti.

Itse tehden saa myös parhaiten omaan tarkoitukseen sopivia esineitä, kun kaikki lähtee mittojen ottamisesta ja materiaalien valinnasta. Laatu riippuu tietysti siitä, että missä kohtaa kämmentä käsityöntekijän peukalo on. Harjoittelulla se kyllä siirtyy keskeltäkin aika paljon reunaa kohden.

Tässä lehdessä kerromme Sanna-Riikasta, joka toteaa käsityöharrastuksen auttavan häntä arjessa ja toimivan ikään kuin terapiamuotona. Näin harrastuksen kuuluukin tehdä, harrastusvalinta on mennyt selvästi nappiin. Ja vaikka Sanna-Riikka on selvästi käsitöiden superharrastaja, niin hänen harrastamisensa ei kuitenkaan vaikuttaisi menevän suorittamisen puolelle. Oikein hienosti harrastettu!

16.1.2020 Heli Lehtelä, heli.lehtela@urjalansanomat.fi