Heikot jäät, hukkumiset (muokattu 16.8.2022) Urjalan Ylläpito

Joulukuussa hukkui 4 ihmistä

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton mukaan joulukuussa hukkui 4 ihmistä. Hukkuneista kaksi oli miehiä, yksi nainen ja yhdessä tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa.

Yksi hukkumista tapahtui jäihin vajoamisen seurauksena ja lopuissa kolmessa tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Tammi-joulukuun aikana on ennakkotilastojen mukaan hukkunut 90 ihmistä.

Koko maassa on varottava heikkoja jäitä. Vaikka osin järvet ovat jo jäätyneet, on monin paikoin vedet vielä osin tai kokonaan auki. Tärkeintä on tiedostaa muuttuneet olosuhteet. Turvallisen jäällä liikkumisen edellytys on, että tuntee jään ja jäällä kulkemiseen liittyvät riskit sekä varustautuu oikein.

– Tällä hetkellä vesillä ja jäillä liikkujien suurimpia vaaratekijöitä ovat kylmä vesi, heikot jäät ja muuttuvat sääolosuhteet. Kylmä vesi kangistaa ja veden varaan joutuminen, ilman oikeita turvavälineitä, voi olla kohtalokasta hyvinkin nopeasti, kertoo SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen.