Enrico Mazzone on löytänyt suomalaisten kansalliseepoksesta innoituksen.
Enrico Mazzone, kalevala, kuvataide (muokattu 16.8.2022) Urjalan Ylläpito

Kalevala vei italialaisen mennessään – ja toi hänet Urjalaan

Heli Lehtelä

Mitä vastaisit, jos joku kysyisi sinulta, miltä Väinämöinen mahtaa näyttää? Vastaisit, että hänellä on pitkä valkea parta ja päänmyötäinen hatunpyörylä päässään peittämässä päälakikaljua, eikö vain? Akseli Gallen-Kallelan 1800-luvun lopulla luoma ajatus Väinämöisestä on iskostunut jokaisen suomalaisen mieleen.

Italialainen Enrico Mazzone on kuvitellut Väinämöisen, tietäjän iän ikuisen hieman eri näköiseksi luettuaan Kalevalaa. Hänen ajatuksissaan Väinämöinen on niin iän ikuinen, että hän alkaa vähintäänkin jo sammaloitua. Saattaa miehestä muutama lääkeyrttikin törröttää. Eikä Väinämöisellä ei ole partaa.

Tarjolla pieniä maistiaisia

Kuvataiteilija Mazzonen näkemys Väinämöisestä löytyy Urjalan kirjaston näyttelytilasta muutaman muunkin Kalevalan hahmon kera.

Jos Mazzone on lähtenyt luomaan Kalevan hahmoja ennakkoluulottomasti, ennakkoluuloton on myös hänen tekniikkansa. Mazzone on skannannut lyijykynäpiirroksensa tehdäkseen niinhin värimaailman tietokoneella. Nämä teokset on vielä yhdistetty antikvariaateista löytyneiden vanhojen kirjojen nimiösivuihin.

Urjalassa on nyt tarjolla pieniä maistiaisia siitä, mihin Kalevala on torinolaista kirvoittanut. Mazzone piirtää nimittäin parhaillaan 97 metristä teosta, joka kuvaa nimenomaan Kalevalan hahmoja ja tapahtumia. Jättimäinen lyijykynäteos valmistuu viiva viivalta ja piste pisteeltä ja Mazzone kertoo paneutuvansa erityisesti teoksen dynamiikkaan ja sommitteluun. Mutta missä näin suuri teos, jota taiteilija ei edes työstäessään kertaakaan näe kokonaan, voi olla esillä?

Oulua kiinnostaa jättimäinen Kalevala-teos

– Olen keskustellut Oulun kaupungin kanssa alustavasti, että mikäli Oulusta tulee Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026, niin teos olisi esillä siellä, Mazzone kertoo, ja toteaa, että paperin voi laittaa esille myös pystyasennossa, vaikkapa kiertämään hallia tai spiraaliksi.

Entä uppoaako kalevalaiseen teokseen myös taiteilijan omia kokemuksia? Voisiko siinä näkyä vaikka Urjalaa?

– Mahdollisesti, pohtii Mazzone ja aikoo katsella tarkasti ympärilleen, ennen kuin lähtee seuraavalla bussilla pois Urjalaan suuntautuvalta neitsytmatkaltaan.

Mazzonen näyttely on Urjalan kirjastossa esillä koko tammikuun ajan, mutta hän kiertää nyt tiivisti ympäri Suomea ja tulee toisen kerran elämässään Urjalaan vasta purkamaan näyttelyään. Silloin hän toivoo saavansa lukea urjalalaisten palautetta teoksistaan näyttelytilaan jätetystä vieraskirjasta.