kunnanvaltuusto, pääkirjoitus (muokattu 16.8.2022) Urjalan Ylläpito

Keskustellen vanhasta vuodesta uuteen

Heli Lehtelä

Ilahduin maanantaina Urjalan kunnanvaltuuston kokouksessa siitä, että valtuutetut olivat ottaneet kokoustamiseen keskustelevamman otteen kuin aikoihin. Kokous kesti nyt puolisen tuntia, puolet pidempään kuin viimeksi. Päättäjillä on vastuu tekemistään päätöksistä ja siksi erilaiset näkökulmat ja huolet on tuotava esiin, ja kysymykset kysyttävä ennen nuijan kopautusta. Näkökulmien esiin tuominen ei ole riidan haastamista, se on vastuunkantoa. Ylipäätään asioista on aina parempi keskustella etukäteen ja kasvokkain kuin jälkikäteen ja selän takana.

Urjala on ollut ja tulee olemaan suuren haasteen edessä, kun pikkukunnissa kautta maan taistellaan palveluiden pysyvyydestä väestön valuessa kohti kaupunkeja. Se, että valtuusto hyväksyi alijäämäisen talousarvion, kertoo kuitenkin myös uskosta tulevaisuuteen. Nähdään, että mittavat investoinnit ovat kannattavia satsauksia tulevaan. Katsottiin, että päiväkoti kannattaa korjata, yritystontit tasoittaa ja lääkäri rekrytoida.

Investoinnit turvaavat osaltaan palveluiden pysymistä ja hyvää elämää kuntalaisille, jotka ovat valinneet maaseutumaisen elämäntavan ja Urjalan kotikunnakseen. Tietysti on aina olemassa myös riski, että asiat eivät mene suunnitelmien mukaan. Sehän päätöksenteosta juuri tekeekin vaikeaa.

Päättäjä edustaa edustuksellisessa demokratiassa äänestäjiään. Hänen tulee olla tietoinen kuntalaisten, äänestäjiensä, ajatuksista ja toiveista. Nämä toiveet ja ajatukset ovat kuin liikennemerkkejä, joiden avulla valitaan paras mahdollinen reitti.

Valtuuston näyttämän esimerkin myötä kannustan kaikkia urjalalaisia ensi vuonna kansalaisaktiivisuuteen; seuraamaan päätöksentekoa ja ottamaan yhteyttä päättäjiin. Yhteyden ottaminen nyt entistä helpompaa, sillä maanantaisessa kokouksessa päätettiin, että valtuutetuille otetaan käyttöön etunimi.sukunimi@urjala.fi -muotoiset sähköpostiosoitteet. Osoitetta ei tarvitse siis enää lähteä etsimään erikseen. Jotta systeemi toimisi moitteetta, pitää päättäjien tietysti myös sitoutua uuden sähköpostinsa seuraamiseen. Ja kyllä hihasta nykäisy toimii edelleen myös sähköisessä maailmassa, jos sähköposti tuntuu vieraalta välineeltä.

Päätöksentekoon ja paikalliseen elämänmenoon liittyvistä asioista voi ja kannattaa kertoa myös paikallislehdelle. Seuraamme ensi vuonnakin päätöksentekoa tarkasti, haluamme tuoda erilaisia näkökulmia asioihin näkyviksi etupainotteisesti ja kannustaa keskusteluun yhteisistä asioista. Tästä osoituksena aloitamme ensi vuonna juttusarjan, jossa esittelemme Urjalan lautakunnat. Meidänkin hihamme ja sähköpostimme ovat siis valjastetut käyttöönne! Siinä suhteessa paikallislehti on puolueellinen lehti, että olemme kaikessa uutisoinnissamme paikallisen puolella; silloinkin kun kirjoitamme kriittiseen sävyyn.

19.12.2019 Heli Lehtelä, heli.lehtela@urjalansanomat.fi