Perlaconin konsultti Eero Laesterä oli kaupunginvaltuuston kokouksessa valottamassa vaihtoehtoja, joiden välillä valtuutetut valitsivat. Laesterä sanoi, että Antti Peltolan yhtiöittämismallilla Akaa välttyisi niukasti arviointimenettelyltä.
Akaan kaupunginvaltuusto, akaan talous (muokattu 17.8.2022) Urjalan Ylläpito

Kaupunginvaltuusto torppasi yhtiöiden perustamisen

Minna Mäkelä

Akaan kaupunginvaltuusto päätti eilen illalla olla hyväksymättä kaupunginjohtaja Antti Peltolan suunnitelmia talouden tasapainottamiseksi. Vuoden 2020 budjettia ja seuraavien vuosien taloussuunnitelmia kahdessa kokouksessa käsitellyt kaupunginhallitus esitti valtuustolle luvuin 4-7, että se ei hyväksy Peltolan esitystä, jossa kaupunki perustaisi 100-prosenttiseen omistukseensa yhtiöitä, jotka puolestaan ostaisivat kaupungin omaisuutta kaupungin taatessa siihen tarvittavat lainat.

Kaupunginvaltuusto äänesti kaupunginhallituksen askelmerkkien mukaan. Sami Rajalan (kok) esitys, että valtuusto hyväksyisi Antti Peltolan alkuperäisen budjettiesityksen, kaatui äänin 20-15.

Yhtiöittämisen kannalla olivat suurimpana ryhmänä kokoomuslaiset ja ajatusta vastustivat lähinnä demarit ja vasemmistoliitto.

Päätös tietää sitä, että Akaan taseessa vuoden päättyessä olevan 10,6 miljoonan euron alijäämän kattamiseen ei ole nyt juuri lääkkeitä. Aikaa alijäämästä pääsemiseen on ensi vuosi. Mikäli Akaa ei siihen pysty, edessä on joutuminen arviointimenettelyyn, jossa kaupunki joutuu ratkomaan taloustilannettaan ja Akaan kykyä tuottaa asukkailleen palveluita valtiovarainministeriön kanssa.

Ellei tämäkään johda tuloksiin, Akaan kohtalona on pahimmillaan itsenäisyyden menetys pakolla tehtävän kuntaliitoksen muodossa. Akaa vetää silloin ahdingossaan mukaansa myös naapurikunnat.

Lue lisää Urjalan Sanomista perjantaina 3.1.2020 tai digilehdestä torstai-iltana 2.1. kello 19 alkaen.