joulu, lemmikit (muokattu 17.8.2022) Urjalan Ylläpito

Vinkit lemmikkiperheiden turvalliseen jouluun

Joulu on iloinen yhdessäolon juhla, johon ottavat osaa myös perheen lemmikit. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY muistuttaa, että joulunviettoon liittyy myös tapoja, jotka voivat olla riski eläimelle ja joihin jokaisen lemmikin omistajan kannattaa varautua vahinkojen välttämiseksi:

Kiiltävät ja roikkuvat hopealankakoristeet houkuttelevat etenkin kissoja leikkiin. Jos kissa pureskelee ja nielee hopealankaa, kissan suoli voi tukkeutua, jolloin edessä on kiireellinen leikkaus. Lankamaisia joulukoristeita onkin syytä välttää lemmikkiperheissä tai sijoittaa ne lemmikkien ulottumattomiin.

Lasiset, alumiiniset ja paperiset koristeet kannattaa sijoittaa kuusen yläoksille. Koira tai kissa voi purra tai pudottaa koristeet rikki, jolloin niiden terävät reunat voivat repiä lemmikin suuta, kurkkua ja suolistoa ja aiheuttaa tukehtumisvaaran.

Lumisadepallot tulee sijoittaa lemmikkien ulottumattomiin. Vaikka niiden sisältämä neste on pääosin vettä, mukana voi olla esim. glyserolia tai jäätymisenestoon pieni määrä etyleeniglykolia, jotka ovat hyvin myrkyllisiä lemmikeille.

Kissa ei myöskään tarvitse eikä halua hassunhauskaa joulupukua! Vaikka se olisikin ihmisten mielestä söpöä, kissat yleensä stressaantuvat vaatteista ja pääkoristuksista, eivätkä varmasti nauti niistä.

Jouluvalot johtoineen voivat aiheuttaa sähköiskuja ja palovammoja, jos utelias lemmikki pureskelee niitä. Johdot tulee suojata tai valot sammuttaa aina kun ei itse ole paikalla. Paristokäyttöiset LED-valot ovat myös hyvä vaihtoehto.

Kynttilät on huoneesta poistuttaessa aina sammutettava. Kynttilät kannattaa sijoittaa paikkoihin, joihin lemmikki ei pääse, vaikka eläimen kanssa oltaisiinkin samassa huoneessa. Muuten utelias lemmikki voi käräyttää liekissä viiksensä ja turkkinsa ja aiheuttaa jopa tulipalovaaran.

Joulukuusi on syytä laittaa niin tukevasti pystyyn, ettei se kaadu ja vahingoita lemmikkiä. Kissat ja koirat saattavat intoutua myös syömään kuusenneulasia ja -oksia, jotka voivat ärsyttää ja vahingoittaa suuta. Tällaiset lemmikit kannattaa pitää omistajien poissa ollessa eri huoneessa kuin joulupuu.

Monet suositut joulukukat, kuten mm. hyasintti, amaryllis, lilja ja tulppaani, ovat myrkyllisiä lemmikeille. Lemmikeille myrkytön joulukukka on esimerkiksi joulukaktus.

Monet ihmisten jouluherkut – esimerkiksi suklaa, ksylitolipitoiset makeiset, rusinat sekä ruoista jääneet luu- ja rasvatähteet – ovat haitallisia lemmikille. Siksi roskisten kannet on syytä pitää hyvin kiinni ja varmistua siitä, että lemmikki ei pääse nappaamaan pöydältä ihmisten juhla-antimia. Varmista myös, ettei lemmikki pääse tekemään tuttavuutta kinkkuverkon kanssa: se voi lemmikin vatsaan joutuessaan aiheuttaa hyvinkin vakavia ongelmia.

Jos juhlan yhteydessä on tarjolla alkoholipitoisia juomia, varmista, ettei juomia ei jää vartioimatta paikkoihin, joissa eläin voi päästä maistamaan niitä.

Jouluhulinan keskellä eläimellekin pitää muistaa antaa joulurauha ja oma tila, johon se voi halutessaan vetäytyä. Etenkin arat kanit ja kissat saattavat haluta hakeutua turvaan ja rauhoittumaan huonekalujen alle, kuljetuskoppaan tai erilliseen huoneeseen.

– Anna lemmikillesi lahjaksi aikaa. Herkkujen heittäminen on helppoa, mutta arjen kiireissä harva ehtii viihdyttää lemmikkiään niin kauaa kuin se haluaisi. Tarjoa siis lemmikillesi iloinen leikkihetki, jonka tempon ja keston lemmikki saa määritellä, sanoo HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.