Verenluovutus (muokattu 17.8.2022) Urjalan Ylläpito

Akaassa voi luovuttaa verta aatonaattona

Monelle verenluovuttajalle käynti Veripalvelussa juuri joulunpyhien alla on pitkäaikainen perinne. Veripalvelu toivoo, että verenluovutukset jakautuisivat tasaisesti koko joulukuulle. Tänään luovutetut punasolut säilyvät käyttökelpoisina jouluun.

Joulun alla verta voi luovuttaa veripalvelutoimistoissa ja verenluovutustilaisuuksissa vielä aatonaattona 23.12. Akaassa voi luovuttaa seurakuntasalissa Sontulantiellä kello 13-18.

Suurin osa suomalaisista voi luovuttaa verta. Yleisimmin käytetyt lääkkeet kuten verenpaine-, kolesteroli- ja lievät masennuslääkkeet eivät lääkkeinä estä verenluovutusta. Verenluovuttajan tulee olla terve, 18–70-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa. Uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias. 66 vuotta täyttänyt henkilö voi luovuttaa verta, jos edellisestä verenluovutuksesta on alle kaksi vuotta. Miehet voivat luovuttaa verta 61 ja naiset 91 vuorokauden välein.

Hemoglobiiniarvo mitataan aina ennen luovutusta ja sen tulee olla miehillä vähintään 135 g/l ja naisilla 125 g/l. Verenluovuttajan tulee todistaa henkilöllisyytensä virallisella henkilötodistuksella.

Vuosittain arviolta 50 000 potilasta saa Suomessa hoitoa verivalmisteilla. Verivalmisteita tarvitaan muun muassa leikkaus- ja syöpäpotilaiden hoidossa, onnettomuuksien uhreille sekä keskosvauvoille.