allergiat, joulu (muokattu 17.8.2022) Urjalan Ylläpito

Kanelia, kukkia tai kuusi?

Voiko joulupuuroon laittaa kanelia? Mitä joulukukkia valita? Sijoittaako joulukuusi sisälle vai ulos? Allergia-, iho- ja astmaliitossa vastataan joka joulun alla kysymyksiin, miten allergisen joulu saadaan sujumaan ilman oireita.

Asiantuntija Anne Vuorenmaan mukaan useimmat allergiaoireet on vältettävissä pienillä teoilla. Tärkeää on selvittää etukäteen, onko joulunviettoon osallistuvilla allergioita tai yliherkkyyksiä ja toimia sen mukaan.

Jos joku perheessä on aikaisempina vuosina saanut oireita joulukuusesta, helpointa on koristella kuusi pihaan tai parvekkeelle. Toinen vaihtoehto on muovikuusi, vaikka sekään ei ole ongelmaton. Muovikin saattaa tuoksua. Muovikuusta kannattaakin tuulettaa ulkotiloissa pari päivää.

Eri kuusilajien eroista allergiaoireiden aiheuttajana keskustellaan ajoittain. On myös arveltu, että kun kuusi tuodaan sisälle lämpimään, siitä irtoavat metsän itiöt ja siitepölyt aiheuttavat oireita.

– Toinen saa oireita toisesta kuusesta, toinen taas toisesta. Erot ovat yksilöllisiä, hän sanoo ja neuvoo luottamaan omiin tuntemuksiin.

Joulukukiksi Anne Vuorenmaan mukaan esimerkiksi amaryllis, atsalea ja jouluruusu ovat hyviä vaihtoehtoja astmaatikon tai tuoksuyliherkän kotiin. Vähätuoksuiset tulppaanit sopivat myös joulutunnelman tuojiksi.

– Kukkakauppias löytää varmasti valikoimistaan useitakin tuoksuttomia tai vähätuoksuisia kukkia voimakastuoksuisen hyasintin tai joulutähden sijaan, hän sanoo.

Joulukynttilöissä pätee sama neuvo kuin kukissa, tuoksuttomat sopivat paremmin myös herkille.

– Ylipäätään runsas kynttilöiden polttaminen voi aiheuttaa allergiselle tai astmaatikolle hengitysoireita. Joulun runsaasta koristevalikoimasta löytyy tarvittaessa hyviä vaihtoehtoja niin kynttilöille kuin kukille, Anne Vuorenmaa jatkaa.

Anne Vuorenmaa muistuttaa, että vakava ruoka-allergia täytyy huomioida myös juhlan keskellä. Jouluisin suositut pähkinät ja kala ovat tyypillisiä voimakkaan allergisen reaktion aiheuttajia. Jos joulunvietossa on mukana vakavasti ruoka-allerginen, hänelle oireita aiheuttavat ruoat pidetään erillään muista ruoista niin valmistuksessa, tarjoilussa kuin säilytyksessä. Valmistusastiat ja ottimet pidetään myös toisistaan erillään.

– Murunenkin voi aiheuttaa vakavan allergisen reaktion. Siksi voimakkaan allergian huomioiminen on aina tärkeää. Allergisen itsensä on hyvä myös kertoa allergiastaan hyvissä ajoin etukäteen, ja pitää allergialääkkeet mukana myös joulun vietossa, hän tähdentää.

Joulun mausteista kaneli, inkivääri ja kardemumma aiheuttavat joillekin allergiaoireita. Glögeissä, likööreissä ja muissa alkoholijuomissa on erilaisia mausteita tai väriaineita, jotka voivat aiheuttaa allergisen reaktion. Maustamattomat puna- ja valkoviinit sopivat useimmille allergisille.

– Voimakkaat mausteallergiat ovat kuitenkin harvinaisia. Joulupöydän saa varmasti katettua kaikille maittavaksi ja jouluisaksi allergiat huomioidenkin. Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistyksen www.erimenu.fi-palvelusta on helppo poimia erityisruokavalioihin sopivat ohjeet moneen makuun, Anne Vuorenmaa muistuttaa.