Heikot jäät, hukkumiset (muokattu 17.8.2022) Urjalan Ylläpito

Marraskuussa hukkui kuusi ihmistä

Suomessa hukkui marraskuussa 6 ihmistä. Hukkuneista kaikki olivat miehiä. Kaksi hukkumista tapahtui vesiliikenteen yhteydessä, yksi putoamisen ja yksi jäihin vajoamisen seurauksena. Kahdessa tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Tammi-marraskuun aikana on ennakkotilastojen mukaan hukkunut 86 ihmistä.

– Tällä hetkellä vesillä ja jäillä liikkujien suurimpia vaaratekijöitä ovat kylmä vesi, heikot jäät ja muuttuvat sääolosuhteet. Kylmä vesi kangistaa ja veden varaan joutuminen, erityisesti ilman pelastautumispukua, voi olla kohtalokasta hyvinkin nopeasti, kertoo SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen.

– Toistaiseksi jäälle lähtöä on vielä syytä harkita tarkkaan. Vaikka rannassa jäätä olisikin jalankulkijan kestävät viisi senttimetriä, niin jään paksuus voi vaihdella suuresti pienelläkin alueella.

– Jäällä liikkumista tulisi välttää ennen kuin on täysin varma, että se on kantavaa koko liikkuma-alueellasi. Ylipäätään jäälle tulee aina lähteä ajatuksella, että jää voi tutuissakin paikoissa pettää, jatkaa Nieminen.