pääkirjoitus, Politiikka (muokattu 17.8.2022) Urjalan Ylläpito

Mistä meille ei kerrottu?

Heli Lehtelä

Postilakon päättymisestä on viikko. Viikon aikana Arkadianmäellä on käyty sellaista valtapeliä, että sen tuoksinassa lienee jo unohtunut koko postilakko.

Kansalaiset ovat seuranneet poliittista keskustelua hämmentyneinä. Kun keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sai vaivoin kakistettua ilmoille, että on olemassa epäluottamusta henkilöä kohtaan, pääministeri Rinne kipitti häthätää jättämään eropyyntönsä presidentille.

Onko todella niin, että edes sitä ei voinut sanoa ääneen, kenestä henkilöstä oli puhe? Tällä tavallako meille Suomessa tehdään valtakunnan tason politiikkaa? Näin epäselvä argumentointi ei menisi läpi edes kouluesitelmässä.

Avautuvien ja sulkeutuvien ovien näytöksistä ilmaan jäi vain leijumaan iso kysymysmerkki: mitä meille ei kerrottu? Mitä postiasian kulisseissa on häärätty ja ketkä siellä ovat hääräilleet? Mitä ovat ne virheet, joita Antti Rinne kertoo tehneensä?

Luottamus kansalaisten suuntaan ei palaudu ennen kuin nämä asiat on selvitetty, vaikka hallituspuolueiden keskinäinen luottamus palaisikin pääministeriä vaihtamalla.

Toivottavasti kaikkien iholle tullut postilakko ja sen massiiviset jälkipelit jättäisivät edes jälkeensä jotain hyvää.

Kuten esimerkiksi sen, että posti alkaisi kulkea luotettavasti keskittyen perustehtävänsä hoitamiseen. Ja ettei jatkossa enää sallittaisi sellaisten työehtosopimusten tekemistä, että niiden määrittämä palkkataso ei riitä elämiseen Suomessa.

Toivon, että myös jälkipelit setvitään mediassa juurta jaksain, niin että politiikan tekeminen Suomessa ei tule jatkumaan mykkänä nukketeatterina.

Luottamusta herättävää ja uskottavaa politiikkaa tehdään keskustelemalla avoimesti ja kantamalla vastuu oman tontin hoitamisesta, ei suhmuroimalla suljettujen ovien takana, viskelemällä whatsup-viestejä tai singauttelemalla sähköposteja.

Toivottavasti Suomen etu on vielä kansanedustajillamme yhtä kirkkaana mielessä nyt kuin puoli vuotta sittenkin. Hyvää itsenäisyyspäivää meille kaikille!

5.12.2019 Heli Lehtelä, heli.lehtela@urjalansanomat.fi