lääkärinvirka, pääkirjoitus (muokattu 17.8.2022) Urjalan Ylläpito

Ratkaiseeko raha vaiko inhimillisyys?

Heli Lehtelä

Onko Urjalassa jatkossakin mahdollista käydä lääkäripäivystyksessä omalla paikkakunnalla?

Muun muassa tätä, jokaista kuntalaista koskevaa asiaa, käsittelee Urjalan kunnanhallitus ensi maanantaina.

Urjalan ja Akaan  yhteistoiminta-alueen ylilääkäri Juhani Grönlund on esittänyt asiaan kaksi ratkaisuehdotusta. Joko päivystys siirretään kokonaan Urjalasta Akaaseen ja Urjalassa hoidettaisiin jatkossa vain kiireettömiä tapauksia tai pelkästään Urjalan terveysaseman tarpeisiin perustettaisiin kokonaan uusi lääkärin virka.

Ylilääkäri toteaa kirjallisessa esityksessään, että keskimääräistä lapsivaltaisemmassa Akaassa ja keskimääräistä vanhusvaltaisemmassa Urjalassa terveyspalveluiden tarpeet ovat erilaiset, vaikkakin kummassakin ollaan lääkäriä kohti laskettavassa oletusväestömäärässä lähellä maan keskiarvoa.

Urjalan ongelmana on nyt, että täällä kutsujonossa on kunnan koko huomioiden huomattava määrä potilaita, kolmisensataa.

Lääkärit pystyvät normaalitilanteessa pitämään jonon nipin napin ennallaan, mutta poikkeustapauksissa korttitalo kallistuu. Lääkärit joutuvat venymään  työssään niin, että aitojen takana olevat nurmikot kutsuvat vihreämpinä.

Ylilääkäri toteaa olevansa itse uuden viran perustamisen kannalla. Samoilla linjoilla ovat perusturvajohtaja Elina Anttila ja kunnanjohtaja Hannu Maijala.

Ratkaisun kurja puoli on se, että palvelun mahdollistamiseksi Urjalan kunnan pitäisi kaivaa kuvettaan 140 000 euron verran lisää vuosittain. Tällaista rahaa ei ole ennalta korvamerkitty kunnan budjettiin. Myös ensimmäisessä vaihtoehdossa, eli jo päivystys siirrettäisiin Akaaseen, kustannukset nousisivat 40 000 euroa vuosittain. Urjalaan tarvitaan nimittäin lisää geriatrin ja koululääkärin palveluita. Nämä kustannukset ovat kuitenkin olleet tiedossa jo ennalta.

Ensi viikolla nähdään, miten tärkeäksi Urjalan päättäjät arvostavat asianmukaisten terveydenhuollon lähipalveluiden varmistamisen Urjalan kunnan asukkaille.

21.11.2019 Heli Lehtelä, heli.lehtela@urjalansanomat.fi