Yleinen Urjalan Ylläpito

Aktiivisesti passiivinen

Lomaviikot ovat siitä hauskoja, että niiden mahdollistama passiivisuus on usein ansaittava hermoja kiristävällä aktiivisuudella. On varmistuttava, että asiat etenevät työpaikalla poissaolon aikana. Tehtävä asioita ennakkoon valmiiksi ja jaettava omia tehtäviä muille. Myös paluuseen on valmistauduttava ennalta. Varmistuttava, että pääsee hyppäämään pysäkiltä liikkuvaan bussiin. 

Syysloma katkaisi kivasti kiireisen syksyn, mutta itse lomavalmisteluihin ei ainakaan minulla ollut aikaa ja jaksamista. Olin onnekas. Ystäväni järjestelivät asioita pääni menoksi. Päädyin passiivisesta lomavalmistelustani huolimatta piipahtamaan ulkomaillakin asti. Olin perässävedettävä, seurasin mukana ennalta valittuihin museoihin. Nautin. 

Ajattelin ennalta tarttuvani kotiinpaluun jälkeen kotona odottaviin ulkotöihin. Suunnitelmat kariutuivat vesisateeseen. 

Iloitsin salaa sisälläni ja oikaisin sängylle romaanin kanssa. Koko loppuviikolle oli tarjolla aktiivista passiivisuutta. Ei mitään pakollista. Haaveilin päivistä, jolloin edes puhelin ei soisi.

Ja kuinka sitten kävikään. Samoin kuten aina. Kun ei ole pakko tehdä mitään, tulee tehtyä aika paljon; käytyä lasten kanssa uimassa ja kirjastossa, tehtyä syysistutuksia ja pieniä rästihommia, kokattua, nähtyä ystäviä ja nautittua lähikaupungin valoviikoista.

Ei mitään niin eksoottista, mutta kuitenkin sitä kaikkein tärkeintä: yhdessäoloa läheisten kanssa hyvällä mielellä ilman aikataulupaineita.

Ja kun asioita saa tehdä omaan tahtiin, tuntuu etteivät tekemiset kuluta.Päin vastoin.

Sunnuntaina oikein pysähdyin miettimään olotilaani. Olin valmis töihinpaluuseen, täynnä puhtia. 

Mutta se maanantai ja liikkuva bussi. Alkuviikon päivinä kasattuun paikallislehteen on nyt ladattu lomasta saatu lisäpuhti. Kiritty kiinni päiviä, jolloin ei olla oltu työmaalla. 

Arkea jatketaan taas tasaiseen tahtiin. Tutut asiat tuntuvat kuitenkin taas pikkuisen innostavammilta ja työ merkityksellisemmältä, kun on saanut hetken tauon rutiineihinsa.

Sitä paitsi Urjala on viikosta ja lehdestä toiseen jännä paikka. Tätä lehteä tehtäessä ihastuin Halkivahan sympaattiseen Läps-lepakkoon!