Heli Lehtelä, journa­lis­ti­pal­kinto, ruokaväärennös (muokattu 17.8.2022) Urjalan Ylläpito

Paikal­lis­leh­distön journa­lis­ti­pal­kinto Heli Lehtelälle

Urjalan Sanomat

Urjalan Sanomien päätoimittaja Heli Lehtelä on saanut tämän vuoden Paikallislehtien päätoimittajayhdistyksen journalistipalkinnon. Palkinnon arvo on 3000 euroa.

Lehtelä ryhtyi selvittämään viime vuoden Suurten Lehtipäivien illallismenun raaka-aineiden alkuperää, jonka tilaaja – Sanomalehtien liitto – oli toivonut olevan paikallista lähiruokaa ja luomua. Jutunteon edetessä kävi ilmi, ettei ”Maalaispatee Paijantilan possusta” ollut Paijan tilalta Urjalasta eikä ”Tolvilan tilan luomukaritsa” ollut Tolvilan tilalta Akaasta eikä ”Näsijärven taimen” ollut Näsijärveä nähnytkään.

Juttu härskistä ruokaväärennöksestä levisi Urjalan Sanomista moniin valtakunnallisiin medioihin. Tapaukseen ottivat kantaa muun muassa maatalousministeri sekä monet muut elintarvikeketjun toimijat. Juttu synnytti myös laajaa keskustelua ravintolaruuan raaka-aineiden alkuperämerkinnöistä sekä ruokaväärennöksistä puhtaan ruuan mallimaana tunnetussa Suomessa.

– Heli Lehtelä on hieno esimerkki siitä, miten myös paikallislehdissä voidaan tehdä skuuppeja ja sitä kautta synnyttää valtakunnallista keskustelua, päätoimittajayhdistyksen puheenjohtaja Sauli Pahkasalo toteaa PPY:n tiedotteessa.

Palkinto jaettiin Sanomalehtien Liiton Suurilla Lehtipäivillä Hyvinkäällä 7.11.2019.

Paikallislehtien päätoimittajayhdistys haluaa omalla journalistipalkinnolla kannustaa paikallislehtien tekijöitä laadukkaaseen journalismiin sekä valokuviin, tutkivaan journalismiin, sananvapauden edistämiseen, rehelliseen kriittisyyteen, ammatilliseen rohkeuteen sekä paikallislehtien kehittämiseen.

Ensi vuonna Paikallislehtien päätoimittajayhdistys viettää 30-vuotisjuhlaansa. Yhdistyksen jäsenenä on noin 130 päätoimittajaa.