väkiluku (muokattu 17.8.2022) Urjalan Ylläpito

Urjala on pikkukuntana harvinaisuus

Heli Mustonen

Urjala on harvinaisuus pikkukuntien keskuudessa, sillä sen väkiluvun väheneminen on hidastunut viime vuosina. Vuonna 2014 asukasluku väheni Urjalassa 120 hengellä, ja vuonna 2018 enää 36 hengellä.

Ehkä tämä tosiasia vaikutti myös Tilastokeskuksen tuoreeseen ennusteeseen. Ennusteessa Urjalan väkiluku pienenee vuoteen 2040 mennessä vähemmän kuin aikaisemmin arvioitiin.

Silti vuoden 2040 on huolestuttavaa luettavaa. Kun urjalalaisia on nyt 4 728, niin vuonna 2040 heitä ennakoidaan olevan 4 018. Kunnanjohtaja Hannu Maijala toteaa, ettei kyse ole mistään yllätyksestä. Ilmiö on maaseutukunnissa tullut tutuksi jo vuosikymmenien ajalta.

Koko Suomi pohtii, mitä pikkukuntien kurjistumiselle voi tehdä. Uusia vauvoja syntyi 60 000 vuonna 2010. Arvio tänä vuonna syntyvistä vauvoista on 45 000.

– Tämä siitä huolimatta, että lapsiperheen kannalta Suomi on yksi parhaista maista maailmassa, kun huomioidaan lähes ilmainen varhaiskasvatus, ilmainen koulutus ja turvallinen kasvuympäristö, Hannu Maijala luettelee.

Urjalakin yrittää pitää lapsiperheiden palvelut hyvällä tasolla yhtenäiskoulun uudisrakennuksella, nykyaikaisilla opetusvälineillä, pienillä ryhmäkoilla ja pätevillä opettajilla.

– Minulla ei siis ole vastausta, miten asukasluku Urjalassa saadaan nousuun. Urjala sijaitsee kuitenkin Etelä-Suomessa Pirkanmaan maakunnassa 60 kilometrin päässä Tampereen Keskustorilta. Omakotitontit, myynnissä olevat asunnot ja yritystontit ovat lähes ilmaisia. Puheissaan monet kertovat haluavansa asua luonnon rauhassa maalla, mutta käytäntö on jotain aivan muuta.

Lue lisää 10.10.19 Urjalan Sanomista tai digilehdestä jo ke 9.10. klo 19 alkaen!