lääkäripäivystys, pääkirjoitus (muokattu 17.8.2022) Urjalan Ylläpito

Päivystys on potilaita varten

Heli Lehtelä

Julkista valtaa käyttäviä tahoja sitovat tietyt lainsäädännössäkin asetetut pelisäännöt. Säännöistä on sovittu siksi, että julkisen vallan rakenteet ovat olemassa kansalaisia ja kuntalaisia varten. Takaamassa heille perustavaa laatua olevia palveluita tasapuolisesti.

Näihin pelisääntöihin kuuluu muun muassa se, että kuntalaisten on saatava tieto siitä, miten heitä varten luodut palvelut toimivat ja ovat käytettävissä. Eihän ole mitään mieltä tarjota palveluita, joista kohderyhmä ei tiedä.

Viime viikon keskiviikkona Urjalan Sanomien toimituksessa huomattiin Akaan kaupungin verkkosivuilta tuoreeltaan tiedote, jossa kerrottiin lääkäripäivystyksen siirtyneen Urjalasta Toijalaan kaksi päivää aiemmin. Tietoa asiasta ei ollut Urjalan kunnan verkkosivuilla eikä paikallislehteä oltu lähestytty asian tiimoilta tiedotteen muodossa, saati puhelimitse. Urjalan kunnanjohtaja Hannu Maijala oli asiasta täysin tietämätön. Akaan ja Urjalan yhteisen perusturvalautakunnan urjalalainen puheenjohtaja Janne Saari kertoi lukeneensa asiasta ensimmäistä kertaa Urjalan Sanomien verkkouutisesta.

Urjalan Sanomat kysyi pitkän liudan asiaan liittyviä kysymyksiä Akaan kaupungin johtavalta ylilääkäriltä Juhani Grönlundilta. Nämä kysymykset ja niihin saadut vastaukset löytyvät tämän lehden sivuilta. Lukija voi arvioida, kuinka moneen hänelle asetettuun kysymykseen Grönlund vastasi, ja käyttäytyikö Grönlund hyvän esimiehen tavoin mennessään tiedotuskuprussa alaisensa Sirpa Hämäläisen selän taakse.

Grönlund kertoi Hämäläisen lähettäneen lääkäripulasta ja päivystyksen siirtymisestä tiedotteen lokakuun ensimmäisenä päivänä, päivä päivystyksen siirtymisen jälkeen paitsi Akaan kaupungille ja Urjalan kunnalle, niin myös alueen paikallislehdille Urjalan Sanomille ja Akaan Seudulle.

Urjalan kunnan viestinnästä vastaava talous- ja hallintojohtaja Terhi Källi kertoi, että tieto päivystyksen siirtymisestä Toijalaan tuli Urjalan kuntaan Urjalan Sanomilta keskiviikkona. Toisin sanoen Hämäläiseltä ei ollut tullut kuntaan tiedotetta ja kunnantalolla muutkin kuin kunnanjohtaja olivat tietämättömiä muutoksesta. Joskus toimittajiltakin menee asioita ohi ja siksi kysyimme Akaan Seudusta, millaisen tiedotteen he saivat tiistaina, päivä päivystyksen siirtymisen jälkeen, sillä omasta sähköpostistamme emme sitä löytäneet perästäkään. Vastaus kuului, ettei Akaan Seutuun ollut tullut asiasta tiedotetta.

Tässä kohtaa katseet kääntyvät perusturvalautakunnan urjalalaisiin jäseniin. Teillä on tärkeä tehtävä valvoa, että Urjalaa ei kohdella perusturvaa koskevassa yhteistoiminnassa kaltoin, vaan että urjalalaiset saavat tarvitsemansa palvelut samassa määrin kuin akaalaisetkin.

Vähintä on, että urjalalaisia tiedotetaan heitä koskevissa asioissa ja Urjalan terveyspalveluita koskeviin kysymyksiin vastataan asiallisesti.

9.10.2019 Heli Lehtelä, Heli.Lehtela@urjalansanomat.fi