juttuvinkit, pääkirjoitus (muokattu 18.8.2022) Urjalan Ylläpito

Paikallislehti on yhteinen ponnistus

Heli Lehtelä

Paikallislehti palvelee alueensa asukkaita pyrkien joka viikko tekemään kattauksen kaikkein mielenkiintoisimmista paikkakunnan asioista.

Monesti meiltä kysytään, että miten keksimme aina uutta uutisoitavaa lehteemme. Totuushan on, että emme me keksi. Me toimitamme. Kerromme niistä asioista, joista meille on kerrottu. Haastattelemme ja raportoimme. Olemme riippuvaisia kaikista lähialueemme toimijoista. Ilman teitä ei olisi meitä.

Toimitus pitää parhaansa mukaan silmät ja korvat auki, jotta mikään paikkakuntalaisen kannalta olennainen asia ei menisi ohi. Silti olemme paljolti vinkkien varassa. Emme ole vieläkään löytäneet aamukahvipöytäämme kristallipalloa, josta näkisimme kätevästi tulevat tapahtumat ja mielenkiintoiset persoonat eri puolilla Urjalaa ja lähiseutua. Nöyrimmin pyydämme siis teiltä juttuvinkkejä ja kristallipallonkin saa mielellään meille toimittaa. Kiitämme siitä, että tälläkin viikolla meillä on lehdessä juttu, johon olemme saaneet taittaa Lukijan vinkki -leiman. Kiitokseksi vinkin antaja saa tulla noutamaan kahvipaketin toimituksestamme. Kuten kaikki muutkin, joiden vinkkaama asia löytyy lehden sivuilta julkaistuna.

Tietysti vinkit haluttaisiin aina hieman etunojassa, jotta asiat saadaan lehteen tuoreina ja lukijoita ennakkoon palvelevina. Menneisiin tapahtumiin ei enää voi osallistua eikä nuijittuihin päätöksiin vaikuttaa.

Jokaviikkoinen lehti on aina kompromissi. Jutunteko itsessään on aikaa vievää puuhaa ja työajan puitteissa on mahdollista tehdä vain rajallinen määrä juttuja. Siksi toimittajat eivät voi käydä kaikissa tapahtumissa. Tapahtumien järjestäjät voivat kuitenkin tarjota paikallislehdelle kuvia ja tekstiä itsekin. Toimitus julkaisee mielellään näitä uutisia, tietysti niissä raameissa, mitä lehden koko ja muu tarjonta mahdollistaa.

Joskus käy niin, ettei jokin lukijan tai tapahtumanjärjestäjän lähettämä kuva tai raportti mahdu mukaan, kun viikoittaista paikallista kattausta kootaan. Jutut myös vanhenevat, uutisten pitää olla uusia. Toimitus pyrkii parhaansa mukaan siihen, että pidemmällä aikajanalla tarkasteltuna kaikkia toimijoita kohdellaan tasapuolisesti. Kaikki saavat paikkansa lehden sivuilla vuorotellen. Jokaiselle paikalliselle tähdelle yritetään löytää se hetki julkisuudessa, jolloin hän tuikkii kirkkaimmillaan.

Yleensä ensimmäistä kertaa järjestettävät tapahtumat tuodaan esiin isommin kuin jo perinteisiksi muodostuneet. Kaiken ei silti tarvitse olla pelkästään suurta ja mahtavaa. Välillä voidaan pureutua vaihtelun vuoksi yksityiskohtaisiinkin asioihin ja pienuuden anatomiaan.

Karavaani kulkee jatkuvasti eteenpäin. Seuraavallakin viikolla tulee lehti. Viikko toisensa jälkeen. Tehdään niistä yhdessä upeita!?

19.9.2019 Heli Lehtelä