hessi-talli, vikellys (muokattu 17.8.2022) Urjalan Ylläpito

Vikellys vaatii taitoa

Mikko Niininen

Hessi-talli järjesti viikonloppuna kaksipäiväiset vikellyskilpailut, jotka olivat ensimmäiset viralliset lajissaan Urjalassa.

Virallinen tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että kilpailuista oli mahdollisuus saada ranking-pisteitä ja muun muassa SM-kilpailuihin osallistumiseen tarvittavia kvalifikaatiopisteitä.

Vikellys on liikkuvan hevosen selässä tapahtuvaa voimistelua, jossa tuomarit arvioivat niin vikeltäjän, hevosen kuin juoksuttajankin suoritusta. Tuomarit katsovat keskinäisen työnjaon mukaisesti useita eri osa-alueita, kuten vaikkapa juoksuttajan toimintaa hevosen kanssa tai vikeltäjän taiteellista ilmaisua vapaaohjelmassa.

Urjalasta kotikisoihin osallistuivat Sonja Savela, Venla Vaittinen ja Mikaela Sinda. Tytöt myönsivät, että kyse on hyvin liikunnallisesta lajista, jossa tulevat lihakset kipeiksi.

– Se on paljon vaikeampaa kuin miltä näyttää, Venla luonnehti lajin haastavuutta.

Tyttöjen mukaan hevosella on vikellyksessä suuri merkitys. Parasta olisi tietenkin mahdollisimman tasainen käynti tai laukka. Nuoret vikeltäjät aloittavat harjoittelun yleensä vikellyspukilla ja siirtyvät sitten hevoselle. Sonja ja Venla treenaavat noin kerran viikossa, Mikaela hieman useammin eli 2-3 kertaa viikossa.

Sonjan mielestä vikellyksessä on mukavinta, kun saa käyttää luovuuttaan.

– Minusta parasta on se, kun onnistuu jossain uudessa, totesi puolestaan Venla.

Siitä, kenelle vikellys sopii, tytöillä oli selkeä yhteinen näkemys.

– Jos tykkää voimistelusta ja hevosisita, niin tämä on täydellinen harrastus.

Lue lisää Urjalan Sanomista 12.9.2019 tai digilehdestä jo keskiviikkona kello 19.

Kuva: Mikaela Sinda urakoi kotikisoissa yksinvikellyksen ohella pari- ja joukkuekilpailussa. Yksinvikellyksen C-tason yli 6.0 kvaalin saaneissa tuloksena oli hienosti neljäs sija.