pääkirjoitus, rakentaminen (muokattu 18.8.2022) Urjalan Ylläpito

Suojaan syksyn sateilta

Heli Lehtelä

Syksyn tullen siirrytään taivasalta sisätiloihin. Yhtäkkiä rakentamis- ja tila-asiat puhuttavat vähän siellä sun täällä. Laukeelan liiketiloissa käy kuhina. Ensivaikultema tilanteesta oli hälyttävä, kun useampi yritys kertoi pakkailevansa tavaroitaan. Pienellä pintaraapaisulla kuitenkin selvisi, että tilalle on tulossa paljon uutta pöhinää, ja Laukeela säilyy edelleen elävänä liiketilojen pullistellessa miltei täysinä. Taajaman liiketilojen täyttöaste ei ole näin hyvä monellakaan paikkakunnalla Suomessa.

Koulut ovat keväästä syksyyn ahkerassa käytössä olevia julkisia tiloja. Koululaiset ovat jo viikon ajan olleet opintiellä. Kylmäkoskella iloitaan nyt uudesta koulusta, jossa on puhdas ilma, ja Aseman koulullakin on löytynyt uudet tilat eskarilaisille ja erityisopettajalle. Aseman koulun remonttia on kuitenkin odotettu jo kauan eikä remontointitarve näiden ratkaisujen myötä poistu.

Yleensä, kun korjauksiin tartutaan nopeasti, päästään vähän helpommalla. Hyvässä kunnossa vuosikymmenestä toiseen pysyvän kiinteistön takana on useimmiten myös pätevä talkkari.

Homekouluongelmaa pelkäävät kuntalaiset seuraavat tarkalla korvalla koulujen tilaa ja yhtenäiskoulun katosta vuotava vesi on aiheuttanut huolta. Kiinteistönhoitaja Jukka Parkkila kertoo paikallislehden haastattelussa seikkaperäisesti, kuinka kiinteistön kuntoa valvotaan jatkuvasti ja toteaa, että kiinteistö toimii kuten pitää, vaikka kondenssivettä tulee valumaan jatkossakin.

Urjalan päättäjät saivat niin ikään alkuviikosta askarrella rakentamisasioiden kanssa. Kunnanhallitus päätti muun muassa, ettei kunta lähde avustamaan Kampparin sillan korjausta. Kampparinkulmalla saadaan nyt laskea euroja ja pohtia, miten rahoitus saadaan riittämään vanhan huonokuntoisen sillan korjaamiseen tai uusimiseen. Kotiinsa on kunkin kuitenkin päästävä ja tietä käyttää myös useampi yritys ja maatila, joilla saattaa tämän tästä olla tarve raskaammillekin kuljetuksille, joita vanha painorajoitettu silta ei enää kestä.

Kuusikymmentäluvulla rakennettujen lääkäritalojen kohtaloon piti niin ikään ottaa poliittinen kanta. Kunnanhallitus päätti puoltaa funkkis-talojen suojelumääräysten poistamista.

Toisen ruusu on toiselle roska.

Heli Lehtelä
heli.lehtela@urjalansanomat.fi