koululaiset, pääkirjoitus (muokattu 25.8.2022) Urjalan Ylläpito

Ollaan kaikki ihmisiksi

Heli Lehtelä

Ilmassa on aamuisin jo kuulas vire, vaikka iltapäivisin saatetaankin olla kesäisissä hellelukemissa. Kesälekottelu loppui koululaisilta tänään, siinä eivät auta hellelukematkaan. Loma on aina lomaa, mutta silti kouluun paluu taitaa olla suurimman osan mielestä aika kiva asia, kun kavereita näkee taas päivittäin.

Liikenteessä on suuri joukko keltanokkia. Pieniä esikoululaisia, joiden koulutaival alkaa tänä syksynä ja päättyy aikaisintaan kymmenen vuoden päästä. Tämä porukka ottaa ensiaskelia itsenäistymiseen. Eskarilainen laittaa ylpeänä repun selkään ja toivoo, että joka päivä tulisi läksyjä. On hienoa olla jo aika iso pieni ihminen. Kenties pienen ihmisen on tästä lähtien päätettävä itse aamuisin, onko lenkkari- vai kumisaapaskeli ja oltava ilman aikuista valmiina kyydin tullessa.

Ekaluokan koitettua monet kulkevat jo kouluun itse kävellen tai pyörällä. Tien ylityksessä on osattava arvioida, tuleeko lähestyvä henkilöauto tai moottoripyörä sen verran hitaasti, että tien voi ylittää turvallisesti.

Etäisyyksien arvioiminen on aikuisillekin haastavaa. Muistetaan me aikuiset olla nyt erityisen tarkkana tien päällä, että lapset saisivat keskittyä koulutaipaleensa aluksi vain oppimisen iloon, sillä ilon kautta oppikin menee parhaiten perille.

Jokainen koululainen puolestaan voi sitoutua iloisen ilmapiirin luomiseen tekemällä lupauksen, että ketään ei kiusata eikä kiusaamista hyväksytä hiljaisesti. Jos näkemäänsä tai kokemaansa kiusaamiseen ei pysty itse puuttumaan, on siitä kerrottava aikuisille. Ja aikuisilla on velvollisuus toimia.

Koulukiusaaminen on vakava asia, jolla saattaa olla koko elämään vaikuttavat seuraukset. Ja vaikka ei olisikaan, niin ei sillä mitään hyvää saavuteta. Jos koviksen maine kutkuttaa, kannattaa miettiä hetki vaikka sitä, haluatko tosiaan tulla muistelluksi aikuisenakin koulukiusaajana.

Kiusaaminen on kuitenkin ilmiö, joka ei lopu siihen, kun opinahjoista on todistukset kourassa. Työpaikoilla on välillä tässä suhteessa paljon villimpi meno kuin lastentarhoissa.

Kukin aikuinen varmasti tuomitsee koulukiusaamisen. Samaa tuomitsevaa periaatetta kannattaa noudattaa työpaikkakiusaamisenkin suhteen. Peiliin voi myös välillä vilkaista ja miettiä, millainen työkaveri juuri minä olen.

8.8.2019 Heli Lehtelä
heli.lehtela@urjalansanomat.fi