Tomi Pulkkisen tulkintoja Lordi Byronin runoista säestivät viulutaiteilija Arto Nybom (oik.) ja perkussionisti Joel Jaakkola.
runousaamiainen (muokattu 25.8.2022) Urjalan Ylläpito

Romantiikan ja skandaalien lordi

Mikko Niininen

George Noël Gordon Byron (1788-1824), 6. Byronin paroni eli lyhyemmin Lordi Byron oli englantilainen runoilija, jonka lapsuutta sävytti aatelinen köyhyys ja aikuisuutta skandaalit, ennen kokematon kirjallinen kansansuosio ja lopulta maanpako.

Laulaja-lauluntekijä Tomi Pulkkisen uusia Byron-suomennoksia ja sävellyksiä kuultiin ensiesityksenä Pentinkulman päivillä perjantain Runousaamiaisella, joka järjestettiin Ravintola Onnellisessa.

Pulkkinen kuvasi Byronia maailman ensimmäiseksi rocktähdeksi.

– Hän kohosi suureen suosioon miltei yhdessä yössä. Aikalaiset palvoivat etäistä ja samalla tuntun tuntuisen läheistä aristokraattista runoilijaa.

Suosiolla oli myös kääntöpuolensa, sillä Byron oli ensimmäisiä taiteilijoita, jonka yksityiselämää seurattiin vähintään yhtä innokkaasti kuin varsinaista tuotantoa. Ja seurattavaa riitti, sillä Pulkkisen sanoin Byron ”vietteli jokaisen, joka hengitti”.

Maanpaossa Sveitsissä, Italiassa ja Kreikassa Byron loi keskeisen tuotantonsa, muun muassa moniosaisen Don Juan -teoksen, jota pidetään hänen pääteoksenaan.

Lue lisää Urjalan Sanomista 8.8.2019 tai digilehdestä jo keskiviikkona kello 19.