kesätapahtumat, pääkirjoitus (muokattu 25.8.2022) Urjalan Ylläpito

Kesä on tapahtumien aikaa

Mikko Niininen

Etenkin heinäkuussa kesätapahtumia riittää jokaiselle viikonlopulle, mikä tietysti johtuu pitkälti lomakauden ja säiden puolesta suotuisan vuodenajan suhteellisen lyhyestä kestosta.

Joillekin viikonlopuille tekemistä riittäisi jopa useamman tapahtuman verran, mikäli mukaan lasketaan oman kunnan tarjonnan lisäksi myös lähiseudun kesämenot. Ja kaiken päälle on tietysti joka perjantai Urjalan vilkas tori.

Toisinaan kuulee tuskailtavan, että tapahtumatarjontaa on jo liikaakin, ja ettei tapahtumien päällekkäisyys ole loppujen lopuksi kenenkään etu. Yleisökato on luonnollisesti aina pettymys järjestäjälle, olipa laimean suosion syy sitten kolea sää, tai naapurikunnassa samaan aikaan järjestetty tapahtuma.

Tapahtumien järjestämisessä on työnsä, joka usein hoidetaan vieläpä talkoovoimin. Säälle ei tietenkään voi mitään nyt, eikä tulevaisuudessa, sillä tapahtumien päivämäärät pitää lyödä lukkoon jo hyvissä ajoin muun muassa esiintyjien varaamiseksi. Mutta ehkä kesätapahtumien ajankohtien suunnittelussa voitaisiin kuitenkin tehdä nykyistä enemmän paikallista ja seudullista yhteistyötä.

Luonnollisestikaan yhteistyö ei voi olla velvoittavaa suuntaan tai toiseen, sillä jokainen järjestää kesätapahtumansa silloin, kun katsoo ajankohdan sopivimmaksi niin itselle kuin yleisöllekin. Lomakauden viikonloput ovat yksinkertaisesti varsin poikkeuksellinen ja erityinen mahdollisuus järjestää Suomen oloissa ulkoilmatapahtuma, jossa todennäköisesti ei sada räntää.

Sinänsähän tapahtumatarjonnan runsaus ei nykyisin ajoitu ainoastaan kesäaikaan, vaan menneisiin vuosiin verrattuna valintaa joutuu tekemään jatkuvasti myös syksyn ja talven kiireen keskellä. Ehkä päällekkäisyydet kesällä kuitenkin tuntuvat tavanomaista harmillisemmilta siksi, koska lomalla olisi kerrankin mahdollisuus käydä muuallakin kuin töissä ja ruokakaupassa. Kesämenoissa piileekin myös lomastressin vaara. Arjessa menot on helppo karsia, koska aika ei yksinkertaisesti tunnu riittävän.

Hyvä uutinen on tietenkin se, ettei kesälomalla – sen enemmän kuin kesäaikaan yleisemminkään – tarvitse oikeasti mennä riippumattoa, rantasaunaa tai laituria kauemmaksi, ellei tahdo. Tapahtumien runsaus kannattaakin nähdä täyteen ahdettujen viikonloppujen sijaan mahdollisuutena poimia kesäisestä tarjonnasta eniten itseä kiinnostavat menot.

Kesäaikaan liikkeelle lähdetään usein tapaamaan ihmisiä ja nauttimaan ilmapiiristä, joten määrä ei korvaa laatua tässäkään asiassa. Ja jotta mahdollisimman moni voisi löytää itselleen ja läheisilleen sopivan tapahtuman, tarjontaakin tarvitaan.

Olisi myös hyvä, että koko kesätapahtumien tarjonta olisi koottuna sellaiseen paikkaan, josta niin kuntalaiset kuin vapaa-ajanasukkaatkin sen helposti löytävät, olipa tapahtumat sitten koottu perinteiseen tapaan kuntakohtaisesti, tai seutukunnan tasolla. Ilman tietoa valitseminen on vaikeata, tapahtumiin lähtemisestä puhumattakaan. Ja ilman tietoa siitä, milloin toiset järjestävät kesätapahtumansa, todennäköisyys päällekkäisyyksille kasvaa.

18.6.19 Mikko Niininen
Mikko.Niininen@urjalansanomat.fi