Löytyneellä viikinkimiekalla on pituutta 85 senttimetriä.
muinaislöydöt, urjalan historia (muokattu 25.8.2022) Urjalan Ylläpito

Miekka, kirves ja keihäänkärki tuhannen vuoden takaa

Mikko Niininen

Urjalan keskustan lähialueelta on tehty merkittäviä muinaislöytöjä. Löydöt teki metallinetsintää harrastava Ari Palonen sekä Museoviraston koekaivausryhmä.

Palonen löysi keväällä kesämökkinsä lähistöltä viikinkiajalta (n. 800-1050) peräisin olevan keihäänkärjen, jonka hän toimitti Pirkanmaan maakuntamuseolle.

Metallinpaljastin antoi samasta paikasta kuitenkin signaalin myös isommasta esineestä, joka paljastui viikinkiaikaiseksi miekaksi, kun paikalle saapui heinäkuussa Museoviraston koekaivausryhmä. Miekka on noin 85 sentin pituinen. Sen tekee poikkeukselliseksi tavanomaista ohuempi ja toispuoleisesti teroitettu terä.

Kuluvan viikon tiistaina Museoviraston koekaivausryhmä ja Muinaisen Pirkanmaan etsijät-ryhmä, johon Palonenkin kuuluu, löysivät keihäänkärjen ja miekan löytöpaikan läheisyydestä vielä partakirveen ja palanutta luuta, jotka ovat myös peräisin viikinkiajalta. Museoviraston arvion mukaan alueella sijaitsee polttokenttäkalmisto, johon on sijoitettu poltettujen vainajien jäämistöä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Lue lisää Urjalan Sanomista torstaina 25.7.2019 tai digilehdestä jo keskiviikkona kello 19.