kesäloma, pääkirjoitus (muokattu 25.8.2022) Urjalan Ylläpito

Se toinen vuosisiivo

Heli Lehtelä

Monet aloittavat kesälomansa juhannuksesta ja tulevat töihin taas elokuun koittaessa. Virasto-Suomi menee käytännössä kiinni ja monet asiantuntijat eivät oikein ole paikallislehdenkään tavoitettavissa. Kesä-Suomessa ei stressata, sillä maailma on niin sanotusti hoidettu valmiiksi ennen lomaa ja rästilistalta on vedetty yli asia toisensa jälkeen.Tietysti on paljon työpaikkoja, jotka pyörivät kesänkin ajan. Muun muassa sairaaloissa, kaupoissa ja paikallislehdessä huhkitaan ympäri vuoden.

Kuukauden kestävän loman aikana työstä pääsee hyvin irti. Palautumisen kannalta voisi silti olla järkevämpää jaksottaa lomaa pienempiin pätkiin ympäri vuoden. Eihän ihminen väsy vain kerran vuodessa.

Toisaalta, koululaisten vanhemmat ovat lähes pakotettuja pitämään lomansa kesällä, jotta lapset eivät joutuisi koko kesää olemaan keskenään tai kesähoidossa. Viime vuosina on kyllä alettu väläytellä lasten kesäloman lyhentämistä juuri sen vuoksi, että monilla vanhemmista on suuria ongelmia kesähoidon järjestämisen kanssa.

Suomalaisten lomailun tahti juontuu pitkältä ajalta. Jo iät ja ajat täällä on rytmitetty vuodenkulkua kahden etapin mukaan. Maailma on pitänyt saada valmiiksi aina jouluksi ja juhannukseksi, jotta sitten on voinut puhtauttaan tuoksuvassa kodissa nauttia pyhäpäivät joutilaisuudesta. Tai oikeammin palautua ennen joutilaisuutta otetusta spurtista.

Metsäläinen kansa on hakenut ja hakee vieläkin puun koristamaan kotia näinä tärkeimpinä vuoden juhlina. Jouluinen kuusi pääsee pirttiin saakka, mutta juhannuskoivut jäävät rappusen pieleen.

Uutena perinteenä suomalaisia kannustetaan tekemään mittumaariksi valtavia lupiinikimppuja. Kauniin kimpun tekeminen on samalla ekoteko, sillä sen avulla näyttävä, mutta muulle luonnolle haitallinen lupiini ei pääse levittämään siemeniään. Lupiinin leviämistä voi estää kimppujen tekemisellä, mutta muiden niittykukkien ilmestymiseen sen tilalle menee koko kasvin hävittämisenkin jälkeen aikaa. Lupiini nimittäin muuttaa maan typpipitoisuutta itselleen suotuisammaksi.

Otetaan siis uusi perinne osaksi juhannuksen viettoa: siivotaan työpöydän ja kodin lisäksi myös tienpientareet. Tai siivotaan vain tienpientareet ja kiinnitetään huomio kauniisiin kimppuihin,ei nurkkiin.

20.6.2019 Heli Lehtelä
heli.lehtela@urjalansanomat.fi