heinäkuu, pääkirjoitus (muokattu 25.8.2022) Urjalan Ylläpito

Heinäntekoa ja Nocturnea

Heli Lehtelä

Tänä vuonna heinäkuun alkaessa on pelloille ilmestynyt runsaslukusesti paaleja. Pellervo, pellon jumala tuntuu olevan nyt pitkästä aikaa suosiollinen.

Korjatun rehu- ja heinäsadon kerrotaan olevan laadukas ja runsas. Samaa tarinaa kerrottiin myös viljakasvien osalta Tursan pellonpiennarpäivässä, joskin ilmoille lausuttiin myös, ettei viljasatoa saisi arvioida ennen kuin se on puitu ja kuivattu. Syksyyn on vielä matkaa, eikä sääolosuhteista koskaan tiedä, vaikka tähän mennessä ollaan saatu lämpöä ja vettä kohtuullisen hyvässä suhteessa.

Viime vuoden kuivuus ja kuumuus kuitenkin vaikuttavat yhä. Paikoin maa halkeilee kuivuuttaan ja kasvustot tuntuvat kaipaavaan lisää vettä, kun sadekuurotkin ovat tulleet alas varsin paikallisesti.

Pohjanmaalla viime vuotisesta kuumuudesta ja kuivuudesta on ollut seurauksena ärhäkkä ruskomäntypistiäisepidemia, jonka vuoksi tietyillä alueilla kaikki männyt ovat nyt neulasten osalta täysin kaluttuja. Vastaavasta epidemiasta mäntypistiäisen osalta on kymmenen vuotta aikaa. Onneksi tämänkertainen epidemia on pysynyt paikallisena, riivaten Etelä- ja Keski-Pohjanmaata, ja Pirkanmalla voidaan pistää paukut vaikka vieraslajien torjumiseen pistiäisten sijaan. Urjalassa nuoret ovatkin käyneet ripeästi vesitorninmäellä kurtturuusun kimppuun.

Mukavampi heinäkuun merkki ovat sen sijaan kotimaiset mansikat, joiden ohi ei voi perjantaisella torilla kävellä ilman, että pikkuisen huumaantuu makeasta tuoksusta.

Kesän lämpö ja valo saavat joka vuosi heinäkuun alkaessa miettimään, että voi kunpa tämä onni kestäisi vähän pidempään. Onnellisia ovat ne, jotka saavat nyt juhlia syntymäpäiviään. Jos oma syntymäpäivä ei satu osumaan juuri tähän ajankohtaan, niin ehkä lähipiiristä löytyy nuori, joka on juuri saanut tiedon opiskelupaikasta.

Tai jos muuta tekosyytä ei juhlaan keksi, niin aina voi leipoa mansikkakakun heinäkuun kuudenneksi, joka on Eino Leinon, runon ja suven päivä. Siniristilippujen liehuessa voi vaikka lausua muutamaan säkeen Nocturnea, mikäs sen juhlallisempaa.

4.7.2019 Heli Lehtelä
heli.lehtela@urjalansanomat.fi