ilon aiheet, pääkirjoitus (muokattu 25.8.2022) Urjalan Ylläpito

Työvoittoja, oivalluksia ja talkoohenkeä

Heli Lehtelä

Olen ilahtunut kuluvalla viikolla monenlaisista asioista.

Maailmaa syleilevin ilahtumisen aihe nousi Venäjältä, kun maailman katseet kääntyivät naapurimaahan tutkivan toimittajan Ivan Golunovin pidättämisen vuoksi. Korruptiotapauksia tonkinutta Golunovia syytettiin vakavista huumerikoksista toimittajan vannoessa syyttömyyttään. Meduza-sivusto, jolle Golunov työskentelee, on eräs harvoja riippumattomia mediatoimijoita Venäjällä.

Poikkeuksellisella tavalla muu venäläinen media asettautui Golunovin tueksi julistamalla ”Me olemme Ivan Golunov”. Ulkopuolelta kääntyneiden katseiden ja kollegojen osoittaman tuen ansiosta Golunov on nyt vapautettu. Rikoksista ei ole riittävää näyttöä ja viranomaiset ovat myöntäneet todistusaineistona käytetyt valokuvat lavastetuiksi. Tapauksen vuoksi ollaan putsaamassa poliisijohtoa. Kuitenkaan se, että joku saa rangaistuksen, ei poista ihmisten mielistä kysymystä siitä, kuka tai ketkä mahtavat olla lavastukseen ja pidätykseen johtaneiden toimeksiantojen takana.

Tapaus on työvoitto sananvapaudelle, paitsi Venäjällä, myös monissa muissa maissa. Meillä Suomessa lehdistönvapaus on poikkeuksellisen hyvä, maailman huippua. Vapaalla medialla on tärkeä rooli oikeudenmukaisemman maailman luomisessa. Siinä toiminnassa on omalla siivullaan mukana myös pieni paikallislehtemme.

Lisää ilahduttavia asioita. Vaikutuin kuultuani, miten suomalaiset ovat kehittelemässä hiilineutraalia synteettistä polttoainetta, jota valmistettaisiin ilman hiilidioksidista ja sellutehtaiden savukaasuista. Ilmastonmuutoskevään hengessä kyseessä on mielestäni huikea aivoitus. Saasteesta tehdään uusi, aivan erilainen tuote kuin alkuperäinen. Vastaavanlaista luovuutta olisi mukavaa nähdä muissakin yhteyksissä.

Ilmastonmuutoskevät on muuten muuttunut ilmastomuutoskesäksi keskustelun jatkuessa eri tasoilla. Hallituksen uusi ilmasto-ohjelma on kunnianhimoinen maailmanlaajuisesti ajatellen, mutta sitäkin kunnianhimoisempi on Kohti hiilineutraalia kuntaa -hanke, johon Etelä-Pirkanmaan kuntajohtajat ovat luotsaamassa kuntiaan. Hankkeeseen liittymistä käsitellään Urjalassa syksyn tullen.

Paikallisella tasolla minua ilahduttaa tällä viikolla erityisesti se, että täällä yhä tehdään uhanalaiseksi käyvää talkootyötä. Uusimpana talkootyön saavutuksena Huhdissa saatiin viime viikolla melkein kolmen vuoden ulkoilureittien rakentaminen komeasti päätökseen. Reittien varrelle pystytettiin kruununjalokiveksi vielä uusi laavu Sutosten mäkeen. Talkoolaiset ovat antaneet runsaasti aikaa yhteiseksi hyväksi. Nyt kaikki nauttimaan työn tuloksista ja testaamaan uuden laavun viihtyvyyttä.

13.6.19 Heli Lehtelä
heli.lehtela@urjalansanomat.fi