pääkirjoitus, talous (muokattu 31.8.2022) Urjalan Ylläpito

Pienten ja suurten ongelmat

Heli Lehtelä

Paikallislehti seuraa tiivisti Urjalan kunnan taloutta ja tulevaisuuden näkymiä. Pienellä paikkakunnalla on omat reunaehtonsa. Julkishallinnon lisäksi myös yritysten pitää ottaa toiminnassaan huomioon alueen nykyinen väestöpohja ja väkiluvun tasainen väheneminen tulevaisuudessa.

Silti saimme tämän kevään aikana kirjoittaa positiivisen uutisen siitä, miten Urjalan kunta teki noin miljoona euroa ylijäämäisen tuloksen.

Niillä korteilla täytyy pelata mahdollisimman fiksusti, jotka on käteen jaettu, mutta hyvä tulos ei ole itse tarkoitus. Kunnallishallinnon tehtävä on toimia paikkakuntalaisten edunvalvojana ja varmistaa täällä asuville mahdollisimman hyvät palvelut. Lapsiperheiden osalta täällä ollaan uuden koulun myötä varsin hyvässä tilanteessa, ehkäpä uusi opinahjo houkuttelee tänne aivan uusiakin lapsiperheitä.

Perheet ja ihmiset kuitenkin lopulta itse päättävät varsin monien seikkojen summana, missä haluavat asua. Mielenkiinnolla jään seuraamaan esimerkiksi sitä, miten naapurikunta Vesilahti lähtee toteuttamaan uuden kunnanjohtajansa visiota luksusranta-asumisen tarjoamisesta luonnollisesti niille, keillä on varaa luksuksesta maksaa. Pienen Vesilahden on urakoitava kuten Urjalankin jokaisen veronmaksajan eteen. Pienet kunnat katselevat kaihoten, miten ruoho vihertää kaupungistuvan maakunnan keskuksessa.

Valtakunnan mediasta on totuttu lukemaan uutisia siitä, miten Pirkanmaan keskus Tampere on tulevaisuuden Suomen harvojen kasvukeskusten joukossa ja miten sillä on parhaillaankin hyvä vetovoima.

Silti Tampere teki 60 miljoonaa tappiollisen tuloksen viime vuodelta ja nyt kaupungin hallinnossa pohditaan, millaisilla korjausliikkeillä sen talous saataisiin tasapainoon. Huono tulos ei ole edes selitettävissä tekemisen meiningillä, sillä kolmannes kaupunginvaltuuston viime vuodeksi asettamista tavoitteista jäi toteutumatta.

Ennusteiden mukaan myös kasvukeskus Tampereen on alettava toiminnassaan ennakoida sitä, että väki tulevaisuudessa vähenee rajusti myös siellä koko Suomen syntyvyyden pysytellessä alhaisena ja kaiken keskittyessä yhä enemmän pääkaupunkiseudulle. Pienten ongelmasta on tulossa suurenkin ongelma.

Heli Lehtelä
heli.lehtela@urjalansanomat.fi