Europarlamenttivaalit, pääkirjoitus (muokattu 31.8.2022) Urjalan Ylläpito

Käyriä kurkkuja ja tervapastilleja

Heli Lehtelä

Lähestyvät EU-vaalit taitavat olla jäämässä pahasti juuri käytyjen eduskuntavaalien varjoon. Monet pohtivat, kannattaako uurnille lähteäkään, kun meppien määrä pysyy kuitenkin samana, vaikka suomalaiset kuinka innostuisivat äänestämään.

Muutama ajatus EU-vaaleille kuitenkin kannattanee uhrata. Jokainen meistä on varmasti törmännyt arjessaan asiaan, johon EU-päätöksenteko on vaikuttanut. Kaikki muistavat ainakin viivasuorien vihannesten ystäviä ilahduttaneen, legendaarisen kurkkuasetuksen, joka tosin on jo purettu aikoja sitten. Suomen tervaperinne sai onneksi luvan jatkua EU:n poikkeusluvalla.

Kaikki päätökset eivät näy konkreettisella tasolla heti, vaikka ovatkin tärkeitä. Ehkä nämä päätökset ovatkin juuri niitä kaikkein merkityksellisimpiä.

EU:ssa tehdään suuria, Suomea muiden muassa koskevia poliittisia linjauksia esimerkiksi maahanmuuton, ilmastoasioiden ja maatalouden suhteen. Siellä päätetään myös useista kansainvälisistä sopimuksista.

Se, mihin me kansalaiset voimme äänestämällä antaa panoksemme on, että Brysseliin täältä lähetettävät mepit edustavat omasta näkökulmastamme sellaista arvomaailmaa, jollaiseksi haluamme Eurooppaa rakentaa. Uurnan äärellä muutaman viikon päästä kannattaa muistaa, että näissä vaaleissa puolueella on varsin suuri merkitys, sillä mepit edustavat EU:ssa ensisijaisesti omaa poliittista ryhmäänsä, joka määräytyy puolueen perusteella.

Vaalien jälkeen, heinäkuun alussa on alkamassa Suomen kolmas EU-puheenjohtajuuskausi. Puheenjohtajuus tulee kääntämään muiden jäsenmaiden katseita kohti pohjolaa. Helsingissä järjestetään puheenjohtajuuskauden aikana kuusi epävirallista ministerikokousta ja liki sata kokousta yhteensä, mikä luo mahdollisuuden vähintäänkin yleisten puheenaiheiden nostamiselle EU-tasolla. Onko meillä jotain sanottavaa? Haluammeko vaikka jakaa maailman onnellisimman maan reseptiä tervapastillien ohella?

30.4.2019 Heli Lehtelä
heli.lehtela@urjalasanomat.fi