eduskuntavaalit, pääkirjoitus (muokattu 31.8.2022) Urjalan Ylläpito

Sattumat ja soppaluut on nyt jaettu

Heli Lehtelä

Demokratia on jälleen puhunut. Ihmiset aktivoituivat kautta maan uurnille aiempaa ahkerammin tipauttamaan mausteensa vaalikeitokseen.

Kansan tahto oli monin osin yllätyksellinen, eikä jännitys tällä kertaa loppunut vielä ennakkoäänten tulosten julkistamiseenkaan. Sunnuntai vaihtui maanantaiksi ennen kuin sopan
makumaailma saatiin selville. Kolmen suuren aika on ohi ja keitokseen haluttiin selvästi raaka-aineita laveammalla kädellä. Suomessa on nyt siirrytty vähintään viiden keskisuuren puolueen aikaan ja askel vasemmalle.

Silti oppositiosta ponnistavien demarien voitto jäi laihaksi siihen nähden, millaista glooriaa heille povattiin. Luottivatko demarit liikaa galluppien toitottamaan etulyöntiasemaansa sortuen lepsuun kampanjointiin? Ehkä pekoni-kerma-pastastaan tunnetun puheenjohtajan kompuroivat lihakommentit vaalien alla olivat liikaa? Joka tapauksessa sopan mehevin sattuma, suurimman puolueen paikka, melkein luiskahti soppakauhasta persujen lautaselle.

Kaikki muut puolueet olivat kuitenkin joko laihan tai lihavan saalinsa kanssa voittajia paitsi keskusta, jonka lautaselle molskahti pelkkä soppaluu. Politiikan asiantuntijat pohtivat vaalilähetyksessä, miksi hallitusvastuuta kantanut keskusta sai niin suuren saavillisen kylmää vettä niskaansa, huolimatta siitä, että viimeisen neljän vuoden aikana Suomen
talous ja työllisyys on saatu mukaville urille. Ilmoille väläytettiin seikka, jonka viestintätieteilijänä olin valmis ostamaan. Puheenjohtaja Sipilä ei ole ollut kovin hyvä viestinnässään. Hänen ulosantinsa on saatettu tulkita ylimieliseksi ja empatiakyvyttömäksi.

Seuraavaksi jännitetään, miten hallitusneuvottelut etenevät, kun sattumia pyöritellään lusikasta toiseen. Ja kohta kansa saa jälleen vaeltaa uurnien äärelle, toukokuussa edessä ovat EU-vaalit.

Ilmasto nousi eduskuntavaaleissa vaalikärjeksi niin vihreillä kuin perussuomalaisillakin.Kun siirrytään kansalliselta tasolta Euroopan unionin tasolle, vaikutusmahdollisuudet tässä asiassa
monikertaistuvat. Saa siis nähdä tarjoillaanko EU-vaaleissa äänestäjille keitoksia samoilla resepteillä. Puolueissa pohditaan, kuinka monta kertaa voi syödä saamaa ruokaa kyllästymättä ja kelpaako jo kertaalleen lämmitetty uudestaan.

Heli Lehtelä
heli.lehtela@urjalansanomat.fi