äänestysaktiivisuus, pääkirjoitus (muokattu 31.8.2022) Urjalan Ylläpito

Kuka sinun äänesi ansaitsee?

Heli Lehtelä

Sunnuntaina on eduskuntavaalien varsinainen vaalipäivä. Äänestämiseen, demokraattisen vaikuttamisen perustavaa laatua olevaan muotoon, yhdistyy mielessäni yleviä mielikuvia. Vaikka ennakkoäänestäminen hoituisikin käytännöllisesti arjen pyörittämisen ohessa, säästän ääneni antamisen mielelläni varsinaiseen päivään.

Ehkä käyn vielä ehdokastarjonnan läpi ja pohdin, kenellä ehdokkaista olisi kykyä laaja-alaiseen keskusteluun ja suurten kokonaisuuksien hallintaan. En totta vie ole vietävissä yhdellä tai kahdella napakalla argumentilla.

Lapsuudessani uurnille mentiin yhdessä monen sukupolven voimin. Päälle oli laitettu siistimmät vaatteet kuin tavanomaisena sunnuntaipäivänä. Jonossa äänestämään valuvilla aikuisilla oli päällään musta pomppa ja päässään karvalakki.

Vaalikeräyslipasta piti ehdottomasti kilauttaa. Tutut vaalivirkailijat istuivat arvokkaasti pöytänsä takana, mutta tällä kertaa ei vaihdettu kuulumisia. Hymyiltiin vain hillitysti. Äänestyskoppiin ei saanut mennä mukaan, vaalisalaisuus oli kutkuttavan pyhä. Vaalikahvit lievittivät harmistusta.

Itsekin otan mielelläni lapseni mukaan äänestämään. Jospa heillekin syntyisi ajatus siitä, että äänestäminen on tärkeää ja demokratia on arvokas asia, jota pitää kunnioittaa ja vaalia, sillä kaikissa maissa se ei toteudu kuten meillä.

Nykyään päätöksentekoon tutustuttaminen ei tosin ole enää vain vanhempien harteilla. Lapsia ja nuoria kannustetaan aktiivisiksi päättäjiksi eri tavoin. Useimmilla paikkakunnilla mahdollisuuksiin on tartuttu rivakasti. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii juuri ensimmäisen kautensa päättänyt Urjalan nuorisovaltuusto. Nuoria on osallistettu antamalla heille aitoja päätöksenteon mahdollisuuksia . Nyt voidaan todeta homman toimineen. Nuorisovaltuuston uusi kokoonpano saatiin aikaiseksi mutkattomasti ja hakemuksia tuli runsaasti myös sellaisilta nuorilta, jotka eivät olleet aiemmin olleet toiminnassa mukana.

Urjalassa ei muuten ole juuri innostuttu uurnille ennakkoon. Sunnuntaina on tilaisuus petrata maakunnan häntää pitävää äänestysprosenttia. Vaikutetaan siihen, ketkä päättävät asioistamme seuraavat neljä vuotta. Kuka sinun äänesi ansaitsee?

Heli Lehtelä
heli.lehtela@urjalansanomat.fi