nopeusrajoitukset, teiden kunto (muokattu 31.8.2022) Urjalan Ylläpito

Talviajan nopeusrajoitukset päättyvät

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset poistetaan Pirkanmaan maakunnan alueella ensi maanantaista 8.4. alkaen. Muuttuneet rajoitukset tulevat voimaan heti, kun nopeusrajoitusmerkit on vaihdettu.

Talven ajaksi 80 kilometriin tunnissa alennetut nopeusrajoitukset palautetaan 100 kilometriin tunnissa. Moottoriteillä nopeusrajoitus nostetaan 120 kilometriin tunnissa lukuun ottamatta tieosuuksia, joilla on pysyvä alempi rajoitus.

Päällysteiden vaurioituminen siirtää 100 km/h ja 120 km/h -rajoituksiin siirtymistä usealla tiellä Pirkanmaalla.

Pirkanmaan ely-keskus tiedottaa, että päällystetyt tiet ovat jälleen kärsineet talven lauhoista keleistä normaalia enemmän. Tienpäällysteissä on talven jäljiltä halkeamia ja reikiä sekä muita
vaurioita. Tienpitäjä varoittaa vakavammista päällystevaurioista tarvittaessa ja pahimmin vaurioituneilla osuuksilla kesänopeusrajoitukset palautetaan vasta, kun päällyste on kesän aikana korjattu.

Ajokelit tiestöllä saattavat vaihdella vielä paljonkin tienkohdittain ja vuorokaudenajoittain. Vaikka talviajan nopeusrajoitukset nyt poistuvat, on autoilijoiden syytä olla tarkkaavaisia kelien suhteen ja sovittaa ajonopeutensa muuttuvien olosuhteiden mukaiseksi. Esimerkiksi yöpakkaset tai lumi- ja räntäsateet saattavat heikentää ajo-olosuhteita huomattavasti.

Merkityt nopeusrajoitukset eivät tarkoita sitä, että kyseistä nopeutta pitäisi kaikissa tilanteissa ajaa, vaan turvallinen ajonopeus saattaa olla huomattavastikin tätä alempi.

Kevät tuo autoilijoiden lisäksi paljon myös muita liikkujia teille. Kävelijät, pyöräilijät ja mopoilijat on syytä ottaa huomioon. Autoilijan velvollisuutena on jättää heille riittävä tila kohdattaessa tai ohitettaessa sekä välttää lian ja soran roiskuttamista. Keväällä olosuhteet tien reunassa voivat olla pitkään huonommat kuin itse ajoradalla.