aprillia (muokattu 1.9.2022) Urjalan Ylläpito

Kantaurjalalainen geeniperimä nyt selvillä

Urjalan Sanomat

Helsingin yliopiston arkeologian laitos on selvittänyt vanhojen hautalöytöjen perustella kantaurjalalaisen geeniperimän. Jo vuosikymmeniä sitten hautalöydön yhteydestä löytyivät rukkaset, joista on uusinta tekniikkaa hyödyntäen onnistuttu eristämään leikkisästi Urkiksi nimetyn, Urjalassa muinoin, noin 800 vuotta sitten liikkuneen miehen dna:ta.

Urjalalaisilla on nyt mahdollisuus selvittää ilmaiseksi sylkinäytteen avulla, onko Urkki heille sukua. Sylkinäytteitä tullaan ottamaan kesäperjantaisin torin laidalle tuotavassa, liikuteltavassa laboratoriossa. Tutkijat toivovat laajaa osanottoa tutkimukseen, jonka perusteella päästäneen kartoittamaan tarkemmin Urkin sukupuolista aktiivisuutta. Tällä hetkellä ei ole selvää oliko Urkilla kaksi vaiko useampia vaimoja.

Lisäys 2.4.2019. Tässä 1.4.2019 julkaistussa uutisessa oli kyse aprillipilasta.