kevät, pääkirjoitus (muokattu 1.9.2022) Urjalan Ylläpito

Kyllä se sieltä tulee

Heli Lehtelä

Harjakoneet nuohoavat nyt asfalttia jääpeitteistään vapautuneilla jalkakäytävillä nostattaen ilmaan valtavia pölypilviä. Myös ilmatilassa on ruuhkaa. Viime viikonlopusta lähtien yläilmoista on kuulunut hauskaa kalkatusta. Villihanhiaurat suuntaavat kohti pohjoista, vaikka mittari näyttääkin vielä usein pakkasasteita.

Joutsenparvet levähtävät pelloilla ja nauttivat eteen katetuista rukiin oraista. Kasvuston verotus saattaakin viljelijän näkökulmasta olla varsin suuri vieraiden lähdettyä.

Harmillisia, mutta varmoja kevään merkkejä ovat metsien laidoista paljastuvat kaatopaikat. Paitsi, että ne aiheuttavat muun muassa terveysriskin villieläimille, niin seurauksiin kuuluu myös mojova sakko ajattelemattomalle kaatopaikan perustajalle, mikäli hänen puuhansa ovat tulleet nähdyiksi.

Niin ikään vatsatautiepidemiat kulkevat keväisin koteihin kouluista ja päiväkodeista, kun tänä vuonna maltilliseksi jäänyt influenssa-aalto on saatu talttumaan. Vaikka olo olisi vielä toipilas,
kannetaan pihaan grilli heti, kun aurinko lämmittää ensimmäisiä kertoja mukiinmenevästi. Viis hangista. Vihertäähän nurmikko jo lumen alta paljastuneissa pälvissä ja sinililjat puskevat sen läpi täydellä energialla esiin.

Viikonlopuksi on muuten luvattu yli kymmenen asteen lämpötilaa. Se on suomalaiselle jo ihan riittävä grillauskeli. Paljon parempi kuin viime kesän helteet, jotka veivät viimeisten terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen tietojen mukaan hengen melkein neljältäsadalta suomalaiselta.

Eletään sellaisia aikoja, että jos ei omaa grilliä jaksa alkaa viritellä, niin läheisten taajamien toreilta löytyy myös valmiita vaalimakkaroita ja takuuvarmaa juttuseuraa.

Mikäs siinä maailmaa parantaessa kevätauringon alla.

Heli Lehtelä
heli.lehtela@urjalanssanomat.fi