onnellisuus, pääkirjoitus (muokattu 1.9.2022) Urjalan Ylläpito

Hymyä huuleen Suomi-neito!

Heli Lehtelä

Eilen julkistettiin jälleen uudet tulokset YK:n teettämästä onnellisuusraportista. Suomi nappasi kärkisijan maailman onnellisimpana maana nyt jo toistamiseen kasvattaen tällä kertaa kaulaa muihin maihin. Katsos vaan Suomi-neito, sinusta on tullut omin jaloin seisova, itsenäinen nainen!

Meidän yhteiskuntamme on turvallisin ja kantavin maailmassa, mutta tällä melankolisella geeniperimällä emme siitä juuri iloa osaa tuntea. Geeniperimän lisäksi painolastinamme on kulttuuriperimä. Jokainen suomalainen on kuullut sanonnan: Kell´ onni on, hän onnen kätkeköön. Retostella ei siis onnellisuudellaan saa, ja jos tuntee olevansa etevä, niin kannattaa pysähtyä miettimään, onko sittenkin hieman itsekäs tai narsistinen.

Suomi on ollut vasta sata vuotta itsenäinen. Olemme tottuneita tanssimaan muiden tahtiin, ja siitä meitä on myös kehuttu. Ruotsin kuningas soti aikoinaan 30-vuotisessa sodassa viimeiseen suomalaiseen mieheen ja hieman myöhemmin toteutimme Venäjän tsaarin toiveita muun muassa lähettämällä Pietariin maailman parhaita kultaseppiä. Nykypäivänäkään sääntöjä ei osaa noudattaa paremmin kukaan muu kuin suomalainen. Ainoana maana maailmassa maksoimme toisen maailmansodan jälkeiset sotakorvaukset ja EU:ssa noudatamme direktiivejä pilkulleen huolimatta siitä, piittaavatko muut maat niistä tuon taivaallista. Aina voidaan myös laatia oma, direktiiviä tiukentava laki tai asetus.

Biologisen ja kulttuurisen perimämme myötä olemme ajautuneet tilanteeseen, jossa suuri osa kansalaisistamme ilmoittaa olevansa hyvin uupuneita tai masentuneita. Työ on vienyt voimat, on puskettu niska limassa hommia. Yhtään väheksymättä masennusta sairautena, uskallan väittää, että suuri osa huokailijoista ei oikeasti ole masentuneita tai uupuneita, vaan he hakevat oikeutusta täysin jo ansaitsemalleen lepäämiselle ja vapaa-ajan vietolle. Varmuuden vuoksi pitää tuoda naapurille esiin, että kaikki on annettu yhteiskunnan eteen.

Ota löysin rantein, älä jännitä, lauloi Veikko Lavi yli pari vuosikymmentä sitten. Siinä on Suomen kansalle oiva ohje. Opetella ottamaan rennommin, kuuntelemaan omia tarpeitaan ilman nöyristelyä tai oikeutusten hakemista muilta. Suomi-neito, kyllä sinä saat iloita onnistumisistasi, levätä, hymyillä ja pitää hauskaa. Se ei vähennä arvoasi tai arvokkuuttasi.

21.3.2019 Heli Lehtelä
heli.lehtela@urjalansanomat.fi