humanitaarinen kriisi, pääkirjoitus (muokattu 7.9.2022) Urjalan Ylläpito

Kovaa peliä pimenneessä Venezuelassa

Heli Lehtelä

Samaan aikaan kun sata vuotta sitten päättynyttä sisällissotaamme on juuri muisteltu tunteikkaasti, ja nyt vaalien alla täällä pelataan pientä poliittista peliä sote-korteilla, on poliittinen peli Venezuelassa aivan eri tasolla. Ennen niin vauras maa on ajautunut tilanteeseen, jossa valtaa pidetään yllä nälän ja väkivallan uhkaan pohjautuvan sosiaalisen kontrollin avulla.

Viikko sitten maanantaina oppositiojohtaja, mutta käytännössä virkaatekevä presidentti Juan Guaidó palasi Nicolás Maduron vallassaan pitämään Venezuelaan, ja ilmoitti viime lauantaille ajoitetusta suurmielenosoituksesta Maduroa vastaan. Toukokuussa pidetyt vaalit, joiden myötä Maduro jatkoi vallassa, ovat nimittäin useiden kansainvälisten yhteisöjen raskaasti vilpillisiksi toteamat. Sattumalta juuri keskiviikkona Youtuben käyttö blokattiin Venezuelassa 20 tunnin ajaksi. Muutenkin internetiä ja medioita on sensuroitu viime aikoina. Viime torstaina iltapäiväruuhkan aikaan lähes koko maahan tuli sähkökatkos, joka jatkuu edelleen lähes tauotta monin paikoin maata.

Koko maa on sähköntuotannon osalta riippuvainen Gurin vesivoimalaitoksesta, jonka infrastruktuuri on rapautunut. Voimalaitoksen alkeellisimmastakaan huollosta ei ole pidetty kiinni vuosikausiin korruptoituneen hallinnon takia. Jopa muutaman dollarin arvoisten varaosien vaihtaminen on saanut odottaa.

Sähkökatkoksesta seurasi surullista jälkeä. Monissa sairaaloissa ei ole ollut varavoimaa. Ensimmäisten raportoitujen kuolonuhrien joukossa on ollut erityisesti dialyysipotilaita, jotka ovat täysin riippuvaisia dialyysikoneista. Lääkärit ja sairaanhoitajat ovat käsivoimin elvyttämällä pitäneet hengissä potilaita sairaaloiden pimeydessä. Leikkaussaleja on valon vuoksi yritetty siirtää päivänvaloon. Keskososastoilla ei ole ollut käytössä happikaappeja. Uhrien määrää voidaan vain arvailla.

Hätä läheisistä on suuri paitsi maan sisällä, myös ulkopuolella. Miljoonat venezuelalaiset ovat muuttaneet pois maasta hyperinflaation, turvattomuuden, rapautuneen infrastruktuurin ja elintarvike- ja lääkepulan takia. Venezuelaan jääneisiin läheisiin ei ole voitu olla yhteydessä kuin satunnaisesti, sillä sähköttömyyden lisäksi netti- ja puhelinyhteydet eivät ole toimineet. He, joilla olisi aggregaatteja, eivät saa niitä varten polttoainetta, sillä suuri osa bensapumpuistakin toimii sähköllä.

30 asteen helteessä sekin vähä ruoka, jota perheillä on ollut, on pilaantunut. Suurin ongelma kuitenkin on veden saanti. Juomavettä voisi ostaa, mutta korttimaksu ei toimi ja kaupat hyväksyvät käteismaksuna vain dollareita, joita ei monilla ole. Myöskään käyttövettä ei suurimmalla osalla ole saatavilla.

Venezuelassa on ollut lukuisia mielenilmauksia, joissa on kuollut useita henkilöitä. Nälkäiset ihmiset eivät uskalla nousta massoina barrikadeille. Clap-paketteja, eli hätäapua ruokapulaan on saatavilla Maduron hallinnolta vain ”isänmaallisuuden kortteja” vastaan lähinnä köyhimmille ja alemmalle keskiluokalle. Korttiin kerätään henkilötiedot ja opposition kannattajille ruokaa ei tipu.

Maduron hallinto ei nauti suurta luottamusta, päin vastoin, mutta valta pysyy sitkeästi autoritaarisella hallinnolla, jota armeijan kenraalit ja paramilitaariset joukot tukevat. Kuvioon liittyy myös
laajoja huumekartelleja. Hyvisten ja pahisten roolit ovat menneet pahasti sekaisin ja jokainen maassa oleskeleva saa sen nyt kokea nahoissaan.

Sähköverkon korjaamisessa menee vielä päiviä. Humanitäärinen tilanne kohenee silloin jonkin verran, mutta väkivaltainen poliittinen peli jatkuu. Mykistävää, mutta totta.

14.3.2019, Heli Lehtelä
heli.lehtela@urjalansanomat.fi