sote-uudistus (muokattu 7.9.2022) Urjalan Ylläpito

Kunnanjohtaja Maijala sote- ja maakuntauudistusten kaatumisesta: ”Omasta mielestäni hyvä ratkaisu”

Heli Lehtelä

Sote- ja maakuntauudistus kaatoi hallituksen, eikä uudistuksista näinollen päätetä tämän eduskunnan aikana.

– Omasta mielestäni hyvä ratkaisu, koska en kannata näitä uusia maakuntia. Mutta tämä valmistelu tulee hyödyntää jollakin tavalla, toteaa Urjalan kunnanjohtaja Hannu Maijala.

Vaalien jälkeen nähdään käynnistävätkö uusi eduskunta ja hallitus uuden, laajemman parlamentaarisen asianvalmistelun.

– Täytyy muistaa nämä lähtökohdat, joiden takia uudistusta yritetään. Julkiseen perusterveydenhuoltoon eli kuntien terveyskeskuksiin ei saada lääkäreitä eikä hammaslääkäreitä, eikä myöskään julkisiin eikä yksityisiin hoivalaitoksiin hoitajia. Lisäksi perusterveydenhuolto ja vanhuspalvelut eivät keskustele tarpeeksi keskenään. Nämä ovat isommat ongelmat kansalaisen kannalta, Maijala kommentoi.

Maijala toteaa, että Pirkanmaalla ongelmana on Tampereen kaupungin suuruus.

– Voisiko Tampere ottaa vastuukuntana hoitaakseen koko Pirkanmaan perusterveydenhuollon ja vanhushuollon? Entä suostuvatko muut 21 kuntaa tähän vaihtoehtoon? Tätä kyllä epäilen.

Pirkanmaan kunnat muodostavat jo nyt kuntayhtymän, joka vastaa erikoissairaanhoidosta. Maijalan mielestä voitaisiin myös harkita, voitaisiinko perusterveydenhuolto antaa tämän kuntayhtymän hoitoon ja vastuulle.

– Epäilen myös tätä, koska kokemus on osoittanut, kuinka vaikea on hallita kustannuksia isossa kuntayhtymässä. Kuntayhtymä alkaa elää omaa elämäänsä.

Tällä hetkellä Akaa ja Urjala hoitavat yhdessä perusterveydenhuollon ja vanhushuollon 21 000 asukkaan väestöpohjalla Akaan toimiessa vastuukuntana.

– Olen tähän järjestelyyn kohtuullisen tyytyväinen. Meillä on hallinnossa yhteislautakunta sekä yhteinen perusturvajohtaja ja johtava ylilääkäri. Tämän alueen laajentamisesta uusilla kunnilla voitaisiin myös neuvotella.Tulisi laajempi pohja järjestää nämä palvelut.

Lue lisää torstain 14.3.2019 Urjalan Sanomista tai digilehdestä jo ke klo 19.