pääkirjoitus, rakentaminen (muokattu 7.9.2022) Urjalan Ylläpito

Rakennetaan hyville perustuksille

Heli Lehtelä

Tällä viikolla paikallislehti raottaa ovea rakentamiseen ja asumiseen.

Aihe on laaja; se kattaa kaiken arkkitehdin pöydältä uusimpaan tapettimuotiin. Täällä rakentaminen on mutkatonta, ammattilaisia löytyy läheltä, tontteja on, valmiina valittavaksi – ja tontille voi vaikka tilata lähiyrittäjältä suoraan valmiin talon.

Rakentaminen on sana, jota voi käyttää myös abstraktimmassa mielessä. Paikallislehden rooli yhteisöllisyyden ja yhteiskuntarauhan rakentajana kirkastui minulle entisestään viime viikolla, kun vierailin Helsinkiin pari vuotta sitten perustetussa hybridiuhkien torjuntaan keskittyvässä keskuksessa.

Keskus kartoittaa EU- ja Nato-maille uhkia, joita nousee esiin muun muassa erilaisten toimijoiden harjoittaman propagandan kautta. Propaganda kalskahtaa naftaliinilta, mutta on todellisuutta. Sosiaalinen media luo hyvän alustan disinformaatiota levittäville tahoille, jotka haluavat saada yhteiskuntaan säröjä.

Valtiot, organisaatiot ja yhteisöt yritetään saada itse tekemään itselleen vahingollisia päätöksiä. Esimerkkinä nousi esiin Brexit.
Ei pidä olla sinisilmäinen; vaalien alla Suomessakin jylläävät monet vaikuttamispyrkimykset.

Entä miten vahingollisia pyrkimyksiä torjutaan parhaiten? On loputon suo puuttua kaikkiin valeuutisiin laajassa ja kuplivassa somemaailmassa. Keskuksesta todettiin, että perinteinen, journalistin ohjeisiin sitoutunut media on yhteiskunnan paras kaveri.

Pelisääntöjä noudattava, riippumaton media tuo esiin lähtökohtaisesti moniäänisiä ja monipuolisia näkökulmia. Kattauksia ja kurkistuksia kunkin oman kuplan ulkopuolelle. Uutisoinnissa tähdätään totuuteen ja faktat tarkistetaan. Kun virheitä sattuu, ne oikaistaan asianmukaisesti.

Rakennan työni kautta yhteiskuntarauhaa ja vahvistan länsimaista demokratiaa, jonka periaatteisiin kuuluu muun muassa sananvapaus. Vahvistamalla olemassa olevaa hyvää, torjutaan samalla tehokkaimmin niitä uhkia, joiden kautta halutaan haavoittaa turvallisuuttamme ja luottamustamme yhteiskuntaan.

Toimiva suomalainen yhteiskunta perustuu siihen, että kukin hoitaa vastuunsa sovitusti. Tästä olemme saaneet hyvän näytteen viime päivien lumipyryjen myötä. Lumenauraajat ovat olleet liikkeellä yötä päivää. Homma hoituu, ihmiset pääsevät töihin ja kouluun. Monissa maissa asiat eivät suju ihan yhtä hyvin.

Ollaan siis kaikki ylpeitä roolistamme rakentajina. Hyviä lukuhetkiä Sanomalehtiviikolle rakentamisteemamme parissa.

Heli Lehtelä
heli.lehtela@urjalansanomat.fi