9-luokkalaiset Karin Veijola, Luukas Tapiovaara ja Axel Aurola onnistuivat löytämään sian sisäelimistä kaikki tärkeimmät valtimot ja laskimot. Sian ja ihmisen sisäelimet muistuttavat huomattavasti toisiaan. Siksi elimiä voi hyödyntää opetettaessa ihmisen biologiaa.
Paijan tilateurastamo, sisäelimet (muokattu 7.9.2022) Urjalan Ylläpito

Pienteurastamot vastaavat kokkien ja opettajien sisäelintarpeisiin

Heli Lehtelä

– Onpa kauniisti leikattuja sisäelimiä, juuri sillä tavalla kuin pyysinkin, huudahti Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun biologian opettaja Sini Virtanen avattuaan Urjalasta Paijan tilateurastamolta saapuneen lähetyksen perjantaisen oppitunnin alkaessa.

Sikojen sisäelinten lisäksi mukana oli laatikollinen sian silmiä. Virtanen iloitsi siitä, että elinniput oli säilytetty kokonaisina.

– Tässä on jätetty paikoilleen kielikin, joka on kiinni kurkunpäässä. Kurkunkansi ja äänihuulet on säilytetty. Kaikki elimet ovat ehjiä ja kiinni toisissaan ja nämä ovat niin tuoreita, etteivät edes juuri haise. Vähiten haisevat elimet, mitä olen koskaan saanut.

Virtanen kertoo, ettei ole saanut oppitunneilleen enää lähivuosina elinpaketteja lähiteurastamojen kautta.

– Isoille teurastamoille elinten talteenotto ei ole kannattavaa ja ne pienet teurastamot, joilta viimeksi olen saanut elimiä ovat nyt kaikki lopettaneet toimintansa. Viime vuosina olen tilannut elimiä kauppojen kautta, mutta ne oli leikattu niin huonosti, silvottu niin kelvottomiksi, että kyllästyin käyttämään niitä opetuksessa. Kuulin biologianopettajien Facebook-ryhmästä, että Urjalasta Paijan tilateurastamolta saa kunnollisia elimiä.

Kouluille menee paljon elimiä

Urjalasta Paijan tilateurastamolta menee vuosittain sisäelimiä noin neljällekymmenelle koululle ympäri Etelä-Suomen.

– Meillä alkaa soida puhelin heti elokuussa, kun koulut alkavat ja biologianopettajat palaavat töihin. Myös Urjalan yhtenäiskoululle menee elimiä tutkittavaksi, Juha Paija kertoo.

Kokitkin tahtovat kotimaisia elimiä

Sisäelinten saatavuus nousi valtakunnalliseksi puheenaiheeksi helmikuun lopussa kokkien vaadittua Ruokavirastolta lupaa kaikkien ruhonosien elintarvikekäytölle. He toivat esiin myös harmituksensa siitä, etteivät saa nyt tiettyjä ruokalajeja varten tarvittavia sisäelimiä Suomesta (Maaseudun Tulevaisuus 20.2.2019). Toisin kuin keskustelussa väläytettiin, terveiden eläinten sisäelinten myyminen ravinnoksi on Suomessa sukuelimiä ja hevosen maksaa ja munuaisia lukuun ottamatta laillista ja sisäelimiä saa kattavasti pienteurastamoilta ympäri maan.

– Keskustelun myötä selvisi, että sukuelimienkin osalta poikkeuksen muodostavat pässin kivekset. Ja onhan se järkevää, että eläimestä käytettään kaikki osat hyödyksi. Meiltä on saatavilla ravintoloille possun sydäntä, munuaisia, maksaa, kieltä, sorkkia ja selkärankaluita. Naudan osalta maksaa, munuaisia, poskia ja sydäntä. Sekä lisäksi vielä hevosen poskia, häntää ja verta, luettelee Henna Paija.

Lue lisää Urjalan Sanomista to 7.3. tai digilehdestä jo ke 6.3. klo 19 alkaen.

Digilehteen pääsee Urjalan Sanomein verkkosivun kautta ja lukuoikeus sisältyy kaikkiin tilauksiin.