pääkirjoitus, turvallisuus (muokattu 7.9.2022) Urjalan Ylläpito

Kumpaa sinä pelkäät, melua vai rauhaa?

Heli Lehtelä

Paikallislehti uutisoi viikoittain alueensa ajankohtaisista poliisiasioista ja merkittävimmistä onnettomuuksista. Voi olla, että tätä myötä sorrumme aivan huomaamattamme siihen, mistä mediaa usein moititaan; nostamme suhteessa esiin enemmän kurjia uutisia kuin hyviä.

Loppuvuonna nousi poikkeuksellisen paljon esiin näitä kurjempia uutisia. Kirjastossa tapahtunut välikohtaus oli kenties huomioarvoltaan suurin ja sen myötä alettiin keskustella yleisesti turvallisuudesta ja sen kääntöpuolesta – turvattomuudesta. Urjalan kunta teetti loppuvuoden tapahtumien jälkeen turvallisuuteen liittyvän kyselyn urjalalaisiin yrityksiin. Tämän kyselyn perusteella yrityksissä ei juuri pelätä tai koeta turvattomuutta;kauppoja lukuunottamatta. Kyselyn tuloksia on avattu tässä lehdessä.

Turvattomuuskeskustelun ollessa joulun aikaan vielä hyvissä voimissa Taloussanomat teetti verkossa valtakunnallisen kyselyn siitä, miten turvattomiksi ihmiset tuntevat olonsa kotipaikkakunnallaan. Urjala nousi kyselyssä kuudenneksi; täällä jopa 10,5 prosenttia kyselyyn vastanneista kokee turvattomuutta. Kyseenalaiselle, jaetulle ykkössijalle Suomen turvattomimmiksi koettuina kuntina nousivat Forssa ja Teuva, kun taas Tuusula sai Suomen turvallisimman paikkakunnan tittelin.

Tulos on mielestäni yllättävä, vaikka en osaakaan arvoida kyselyn luotettavuutta. Pitää myös muistaa, että kyse on tunteesta, ei siitä, kuinka paljon esimerkiksi rikoksia paikkakunnilla tehdään. Oma tuntemukseni Urjalasta on, että täällä on hyvin turvallista, paljon turvallisempaa kuin Tuusulassa. En ole itse koskaan joutunut Urjalassa osalliseksi ikäviin välikohtauksiin.

Turvallisuus on psykologinen kokemus, eikä turvattomuuden tunnetta pidä väheksyä. Vaikka turvallisuus on luokiteltu yhdeksi ihmisen viidestä perustarpeesta, ei täysturvallisuuteen päästä koskaan. Ihmiset pelkäävät eri asioita ja aina on mahdollisuus törmätä vaikka villisikaan metsässä.

Loppupeleissä tieto lisännee enemmän turvallisuutta kuin turvattomuutta. Kuntalaisten on hyvä tietää esimerkiksi, miten turvallisuusriskeihin ja poikkeustilanteisiin varaudutaan kunnassa. Tällä viikolla haastatellun, Urjalan kunnan turvallisuussuunnitelmia ylläpitävän Juha Salon mukaan pandemiaankin on kuntatasolla varauduttu ja jopa ajantasaiset evakuointisuunnitelmat ovat olemassa. Silti jokainen voi parantaa omaa pärjäämistään poikkeustilanteissa huolehtimalla jutussa kerrotuista asioista.

Tällä viikolla muuten Urjalan Sanomissa ei ole lainkaan poliisiuutisia, sillä poliisilla ei ollut mitään kerrottavaa toimitukselle. Sen sijaan voit lukijana vastata viikkokyselyymme ja kertoa, mitä sinä pelkäät Urjalassa.

Heli Lehtelä
heli.lehtela@urjalansanomat.fi