pääkirjoitus, sähkökatkot (muokattu 7.9.2022) Urjalan Ylläpito

Uusia, rivakoita tuulia

Heli Lehtelä

Uudet tuulet puhalsivat kirjaimellisesti heti vuoden vaihtumisen jälkeen, kun Aapeli-myrsky riepotteli Suomea yltäen ennätyksellisiin tuulilukemiin. Useissa talouksissa Urjalassakin oltiin pitkälle iltapäivään ilman sähköä. Näinä hetkinä mieliin muistuu se, miten haavoittuvainen nyky-yhteiskuntakin on äärimmäisten sääilmiöiden edessä.

Sähkökatkon ei tarvitse kestää montaakaan tuntia, kun sähkölämmitteinen talo on kylmennyt. Onnellinen on hän, jolla oli kodissaan puuhella ja liiterissään halkoja. Sähköttömyys vaikuttaa moneen asiaan. Kun ei ole sähköä, ei ole vettäkään, ellei sitä itse nosta kaivosta ämpärillä, sillä vesipumputkin tarvitsevat sähköä. Mikäli katko kestää, uhkaa käyttämättömiä putkia jäätyminen, varsinkin vähälumisena talvena.

Niin kauan vielä kelpaa, kun kotitalouksien kännyköissä riittää akkua. Silloin voi tarvittaessa soittaa apua ja saada tietoa tilanteen kehittymisestä. Viisas laittaa sähkökatkon sattuessa puhelimensa virransäästötilaan, älykännyköiden akku tyhjenee nopeasti.

Kaiken kaikkiaan varautumisenkin suhteen ollaan muutaman vuoden takaisen Tapani-myrskyn jälkeen jo tietoisempia ja valmistautuneempia. Monista kodeista löytyy ainakin taskulamppuja, patteriradio ja kotivara elintarvikkeiden suhteen. Varautumisen toisella asteella hankitaan jo traktorikäyttöinen aggrekaatti, jonka omistaja on sähkön suhteen omavarainen, niin kauan kuin traktoriin riittää polttoainetta.

Suuremmassakin mittakaavassa tietoisuus ja maailman tila on monessa suhteessa menossa hyvään suuntaan, vaikka tiedotusvälineet ovatkin päivästä toiseen huolestuneita erilaisista asioista. Kuluvana vuonna voidaan jälleen olettaa maailman lapsikuolleisuuden ja äärimmäisen köyhyyden vähenevän, kuten on tapahtunut tasaisesti sitten 1800-luvun, kun puhallamme globaalisti yhä paremmin yhteen hiileen.

Globalisoitumisessa ja kaupungistumisessakin on silti varjonsa. Suomessa useat media-alan toimijat ovat ilmaisseet huolensa siitä, että paikallisuus on tällä hetkellä uhattuna uutisoinnissa. Tässä suhteessa urjalalaisilla ei ole syytä huoleen. Urjalan Sanomat tulee vuoden 2019 aikana keskittymään jälleen paikalliseen uutisointiin sitoutuen journalistisiin periaatteisiin ja hyvään lehtimiestapaan. Sanomien sadantenatoisenakin toimintavuonna on edelleen viikoittain luvassa paikallisuudesta ponnistavaa uutistykitystä.

Heli Lehtelä
heli.lehtela@urjalansanomat.fi